Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 11°C

Spravodajstvo

Za krádež kukurice basa!

Na poliach dozrieva kukurica a neraz sa stane korisťou „lepkavých“ rúk. Za jej krádež hrozia zlodejom až dva roky väzenia.

09.09.2013 | 14:56

ŽILINA. Človek si možno povie, že dva - tri klasy nikomu chýbať nebudú. Dvakrát si však rozmyslite, či sa dopustíte podobnej krádeže. Ak vaše kroky povedú do kukuričného poľa, hrozí vám dlhší pobyt „v chládku“.

 

Podľa polície totiž ide o trestný čin. „Podľa zákona, kto si prisvojí cudziu vec tým, že sa jej zmocní, a takou vecou je i vec z úrody z pozemku, ktorý patrí do poľnohospodárskeho pôdneho fondu, drevo z pozemku patriacemu do lesného fondu alebo ryba z rybníka s intenzívnym chovom, páchateľovi v prípade jeho zistenia a preukázania viny hrozí trest odňatia slobody až na dva roky,“ uvádza hovorkyňa Jana Balogová.

 

V okrese Žilina eviduje polícia za rok 2012 21 zistených prípadov, z ktorých osem objasnila a páchateľov odhalila. Akonáhle začala kukurica dozrievať, už sa začalo kradnúť i tento rok. „Za 7 mesiacov tohto roku evidujeme 7 prípadov, v ktorých sa nám zatiaľ nepodarilo zistiť páchateľov,“ dodala policajná hovorkyňa. 

 

Kradne sa všetko, nielen kukurica. Môže ísť o spomínané drevo či ryby, ale i iné poľnohospodárske plodiny. „Posledný prípad bol z obce Brodno a páchatelia kradli z poľa kapustu,“ informovala Jana Balogová minulý týždeň. 


Marián Lorek, majiteľ roľníckeho družstva Agra Varín, ktoré pestuje pri obci kukuricu, tvrdí, že kradnutie úrody je každoročný jav. „Ľudia sú na to zvyknutí ešte z čias socializmu. Farmársky zákon im nič nehovorí. Aj tento rok som už videl, ako nám kradnú kukuricu, ale nešiel som za nimi. Ľudia sú agresívni a drzí. Treba sa s tým v podstate zmieriť,“ hovorí. Škody na úrode sú vraj každý rok badateľné. Svoje však spravia nielen dlhoprstí, ale i divá zver, ktorá sa chodí na polia pásť.

 

Veronika Cvinčeková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod