Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 7°C

Spravodajstvo

Za obnovu oddelení zaplatili lekári znížením platov

Žilinská nemocnica má od minulého pondelka opäť novorodenecké oddelenie, oddelenie LDCH, centrálny príjem, aj oddelenie detskej ortopédie.

29.01.2013 | 10:27

Žilinská nemocnica má od minulého pondelka opäť novorodenecké oddelenie, oddelenie LDCH, centrálny príjem, aj oddelenie detskej ortopédie.

ŽILINA. Lekári prostredníctvom odborárov totiž súhlasili so znížením platov a vedenie nemocnice na oplátku zrušilo prepustenie lekárov, zlučovanie oddelení a práce na zmeny. Lekárom v nemocnici to však zatiaľ nik oficiálne neoznámil. „Vládne neistota. Vyzerá to ako jedna z pracovných metód tohto vedenia,“ uviedol nami oslovený lekár, ktorý chce zostať v anonymite.

„Na oboch stranách dôjde k istým ústupkom. Lekári budú mať nové mzdové podmienky, ktoré viac nezahŕňajú nadštandardné príplatky za pohotovostné služby a na druhej strane dal riaditeľ
prísľub, že zlúčené oddelenia budú opäť samostatné,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Mária Koporecová. Zníženie platov lekárov by malo nemocnici priniesť úsporu cca 74-tisíc eur mesačne. Šéf lekárskych odborov Peter Blaško vyjadril s dohodou spokojnosť. Jej podstatou je zachovanie zdravotnej starostlivosti v rovnakom rozsahu, ako to bolo v období pred krízou. „Sme hrdí, že sa nám podarilo zachrániť kvalitnú nemocnicu pre Žilinčanov. Súhlasili sme so znížením platov. Urobili sme pre žilinskú nemocnicu maximum, teraz je rad na manažmente, aby si začal plniť svoje povinnosti a šetriť na verejných obstarávaniach a nákupoch,“ povedal.

Ďalšie ozdravné opatrenia plánuje riaditeľ Štefan Volák realizovať na základe biznisplánu, ktorý dal vypracovať firme svojho bývalého poradcu a nemocnica zaň zaplatila 10-tisíc eur. Mária Koporecová o podrobnostiach odmietla hovoriť. Vraj budú opatrenia najskôr konzultovať so zamestnancami, až potom s verejnosťou. Ministerstvo zdravotníctva však minulý týždeň biznisplán
poskytlo médiám. Dokument kritizujú viacerí experti pre jeho nekonkrétnosť. Podľa portálu E-trend sa takmer celá kapitola – Finančný plán na obdobie 2012 – 2015 zhoduje s projektom, ktorý Štefan Volák predložil, keď sa uchádzal o miesto riaditeľa. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská v tom problém nevidí.

E-trend uverejnil toto stanovisko Štefana Voláka: „Keďže ako jediný riaditeľ nemocnice som nemal ekonomického námestníka a ani ekonóma alebo krízového manažéra a situácia v žilinskej
nemocnici bola naozaj kritická, najefektívnejšou formou bolo ozdravný plán nemocnice externe obstarať. Následne bol vypracovaný biznisplán a je absolútne logické, že vychádza z mojej vízie. Odmietam slová o zhode môjho projektu stratégie rozvoja FNsP Žilina a podnikateľského plánu, ide o rozpracovanie mojich predstáv a plánov zefektívnenia daného zdravotníckeho zariadenia.“

Biznisplán vnímajú negatívne aj odborári. Petrovi Blaškovi prekáža, že keď si lekári dobrovoľne znížili platy pre ozdravenie nemocnice a vedenie apelovalo na nutnosť šetrenia, nemalo problém investovať veľké peniaze do ozdravného plánu. „Verím, že všetky okolnosti ohľadom kúpy tohto dokumentu objasní hĺbková ministerská kontrola,“ uzavrel Peter Blaško.

Michal Filek, snímka Pavol Ďurčo

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod