Žilinský Večerník

10. december 2024 | Radúz
| -1°C

Spravodajstvo

„Žabiari“ po Jurovi hodovali

Posledný aprílový víkend sa v Trnovom už tradične konali hody zasvätené patrónovi obce, sv. Jurajovi. Prišlo viac ako 2-tisíc návštevníkov. A niektorí si neodpustili ani povestnú pochúťku.

05.05.2014 | 13:33

ŽILINA-TRNOVÉ. Na hodovú sobotu síce s počasím šili všetci čerti, no muzikanti, jarmoční stánkari, kolotočiari, futbalisti, gulášmajstri a v neposlednom rade návštevníci vytvorili výbornú atmosféru. Súťažilo sa o najchutnejší guláš aj o putovné poháre vo futbale a ženskom volejbale. Najmenší návštevníci sa tešili z divadla a hudobné skupiny ŠLEHA, Len. Art, Bod Omylu, Scarlet Wings, Wasted Strings, Wadda a Senior country klub pri KrKS v Žiline sa postarali o to, že na svoje si prišiel vyznávač každého žánru.

V nedeľu sa počasie umúdrilo a Trnovčania sa pobrali na slávnostnú sv. omšu. Sprievod zúčastnených sa začal od dreveného kostolíka sv. Juraja do kostola sv. Cyrila a Metoda. Potom sa o dobrú náladu postarala dychová hudba Predmierčanka či spevokol Trnovčan a deti z materskej školy. Záver hodov patril hudobnej skupine Kortina, ktorá hostí dostala do poriadneho varu.

Kedysi počas trnovských hodov nechýbali na žiadnom tanieri žabie stehienka. Minulý rok si na delikatese pochutnávali v miestnej reštaurácii i primátor Žiliny Igor Choma či predseda ŽSK Juraj Blanár, pre ktorého to však nebolo prvýkrát. Veď dobroty zo žabacinky sú v Trnovom historicky zakorenené a on pochádza práve odtiaľto. Skokanov tu chlapci chytali odpradávna, pretože ich tu vraj bolo neúrekom, a práve v čase hodov vrcholila sezóna ich lovu. Táto tradícia nemá nikde inde obdoby, preto aj Trnovčanom prischla prezývka „žabiari“. Zvieratko má v erbe aj miestny futbalový klub. Dnes sú žaby chránené, no občas si ich miestni stále doprajú. Samozrejme, počas hodov a z dovozu. Sú výborné v praženici, ale i vyprážané alebo pripravované na prírodný spôsob.
 

A tu je recept, ako si ich pripravíte na cesnaku.

Potrebujete: žabie stehienka, 3 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, maslo, múku, mlieko, biele víno, soľ, čierne mleté korenie

Postup: Stehienka rozmrazíte, ideálne v miske s mliekom. Potom ich opláchnete studenou vodou, osušíte a zľahka poprášite múkou. V panvici rozohrejete 2 lyžice masla. Pridáte stehienka, osolíte a okoreníte ich a smažíte z oboch strán. Keď začnú chytať zlatistú farbu, pridáte rozdrvené strúčiky cesnaku a nasekanú vňať a spolu posmažíte ešte asi 3 minúty. Stehienka na záver pokvapkáte 1 ‑ 2 lyžicami bieleho vína (prípadne citrónovej šťavy), ešte raz premiešate a môžete servírovať. Výborne sa k nim hodí čerstvá chrumkavá bageta.

-vc-
Snímka -jc-

Najnovšie vydanie
Predplatné
fpd

PublishingHouse

Vydavateľsťvo: PUBLISHING HOUSE a.s., Jána Milca 6, 010 01 Žilina, IČO: 46495959, DIČ: 2820016078, IČ DPH: SK2820016078, Zapísané v OR SR Žilina: vl. č. 10764/L, oddiel: Sa | Distribúcia: TOPAS, s. r. o., Slovenská pošta a kolportéri | Objednávky na predplatné: prijíma každá pošta a doručovateľ Slovenskej pošty | Objednávky do zahraničia: Slovenská pošta, a. s., Stredisko predplatného tlače, Nám. slobody 27, 810 05 Bratislava 15, e-mail:[email protected]. | Copyright 2012-2019 PUBLISHING HOUSE a.s. Autorské práva vyhradené. Akékoľvek rozmnožovanie textu, fotografií a grafov len s výhradným a predchádzajúcim súhlasom vedenia redakcie. Nevyžiadané rukopisy nevraciame, neobjednané nehonorujeme. Etický kódex novinára
Vyrobilo Soft Studio

zilinskyvecernik_monitor_prod