Žilinský Večerník

20. máj 2024 | Bernard
| 17°C

Spravodajstvo

„Žabiari“ po Jurovi hodovali

Posledný aprílový víkend sa v Trnovom už tradične konali hody zasvätené patrónovi obce, sv. Jurajovi. Prišlo viac ako 2-tisíc návštevníkov. A niektorí si neodpustili ani povestnú pochúťku.

05.05.2014 | 13:33

ŽILINA-TRNOVÉ. Na hodovú sobotu síce s počasím šili všetci čerti, no muzikanti, jarmoční stánkari, kolotočiari, futbalisti, gulášmajstri a v neposlednom rade návštevníci vytvorili výbornú atmosféru. Súťažilo sa o najchutnejší guláš aj o putovné poháre vo futbale a ženskom volejbale. Najmenší návštevníci sa tešili z divadla a hudobné skupiny ŠLEHA, Len. Art, Bod Omylu, Scarlet Wings, Wasted Strings, Wadda a Senior country klub pri KrKS v Žiline sa postarali o to, že na svoje si prišiel vyznávač každého žánru.

V nedeľu sa počasie umúdrilo a Trnovčania sa pobrali na slávnostnú sv. omšu. Sprievod zúčastnených sa začal od dreveného kostolíka sv. Juraja do kostola sv. Cyrila a Metoda. Potom sa o dobrú náladu postarala dychová hudba Predmierčanka či spevokol Trnovčan a deti z materskej školy. Záver hodov patril hudobnej skupine Kortina, ktorá hostí dostala do poriadneho varu.

Kedysi počas trnovských hodov nechýbali na žiadnom tanieri žabie stehienka. Minulý rok si na delikatese pochutnávali v miestnej reštaurácii i primátor Žiliny Igor Choma či predseda ŽSK Juraj Blanár, pre ktorého to však nebolo prvýkrát. Veď dobroty zo žabacinky sú v Trnovom historicky zakorenené a on pochádza práve odtiaľto. Skokanov tu chlapci chytali odpradávna, pretože ich tu vraj bolo neúrekom, a práve v čase hodov vrcholila sezóna ich lovu. Táto tradícia nemá nikde inde obdoby, preto aj Trnovčanom prischla prezývka „žabiari“. Zvieratko má v erbe aj miestny futbalový klub. Dnes sú žaby chránené, no občas si ich miestni stále doprajú. Samozrejme, počas hodov a z dovozu. Sú výborné v praženici, ale i vyprážané alebo pripravované na prírodný spôsob.
 

A tu je recept, ako si ich pripravíte na cesnaku.

Potrebujete: žabie stehienka, 3 strúčiky cesnaku, petržlenovú vňať, maslo, múku, mlieko, biele víno, soľ, čierne mleté korenie

Postup: Stehienka rozmrazíte, ideálne v miske s mliekom. Potom ich opláchnete studenou vodou, osušíte a zľahka poprášite múkou. V panvici rozohrejete 2 lyžice masla. Pridáte stehienka, osolíte a okoreníte ich a smažíte z oboch strán. Keď začnú chytať zlatistú farbu, pridáte rozdrvené strúčiky cesnaku a nasekanú vňať a spolu posmažíte ešte asi 3 minúty. Stehienka na záver pokvapkáte 1 ‑ 2 lyžicami bieleho vína (prípadne citrónovej šťavy), ešte raz premiešate a môžete servírovať. Výborne sa k nim hodí čerstvá chrumkavá bageta.

-vc-
Snímka -jc-

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod