Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 6°C

Z regiónu

Záchranári ratovali pri zlomeninách, pádoch aj vyčerpaniach

Je po prázdninách. Nápor turistov v Malej Fatre pominul, ale ešte stále je ideálne počasie vydať sa do hôr. No všetci, ktorých babie leto zláka na turistiku do hôr, by mali mať na pamäti, že práve tu, opatrnosti nikde nie je dosť.

13.09.2022 | 09:53

Svedčia o tom aj zásahy Horskej záchrannej služby Malá Fatra: „Oproti minulému roku evidujeme pokles zásahov asi o 25 percent. Je to spôsobené tým, že turisti tento rok viac cestovali k moru,“ povedal jej oblastný náčelník  Štefan Holúbek. V júli horskí záchranári z Malej Fatry zasahovali osemkrát. Na Kubínskej holi pri alergickej reakcii po uštipnutí včelou, na Kysuciach pri dvoch pádoch na chate, ktoré mali za následok zranenú nohu, hlavu a tržnú ranu a pri jednom vyčerpaní. Vo Vrátnej poskytovali pomoc štyrikrát. Vyžiadala si ju zlomená ruka, pád zo stromu, pri ktorom si zranený zlomil 6 rebier a prepichol si pľúca. Pokračovať v túre ďalším turistom zabránila žalúdočná nevoľnosť a zlomenina členka.

„V auguste sme evidovali celkom 15 zásahov. Jeden bol pri páde na kolobežke na Kubínskej holi, na Kysuciach to bol tiež jeden pád na kolobežke, jeden na bicykli,  jeden z bobovej dráhy a jeden zásah bol nevyhnutný pri poruche kardiostimulárora,“ pokračuje Štefan Holúbek. Vo Vrátnej horskí záchranári vyšli k zraneným desaťkrát. Dvakrát k zlomenému členku, zlomenému zápästiu, vyskočenému ramenu, zlomenine predkolenia, k pádu a zlomenine rebier a povrchovým zraneniam hlavy, dvakrát pátrali po uviaznutých turistoch. Vážnejšou udalosťou bol zásah bleskom, keďže však nešlo o priamy zásah, turista ho prežil.

Autor: Iveta Frolková

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod