Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 8°C

Nezaradené

Základné záhradné pomôcky pre správnu starostlivosť o váš trávnik

Mať krásny a zdravý trávnik je snom každého záhradkára. Nič však nie je zadarmo a na dosiahnutie tohto cieľa bude potrebné vynaložiť nemalé úsilie. Prinášame vám prehľad základnej výbavy, s ktorou bude údržba a starostlivosť o váš vysnívaný trávnika hračkou.

18.12.2021 | 12:48

Kosačka
Investovať do dobrej kosačky sa oplatí, pretože váš trávnik budete musieť často kosiť. Pravidelné kosenie podporuje rozširovanie koreňov a obmedzuje tak rast buriny. Na výber máte viacero možností. Ak máte veľké, husto zarastené plochy, benzínová kosačka bude pravdepodobne tou najlepšou voľbou. Stredné a malé, dobre udržiavané trávniky zase bez problémov pokryjete elektrickou alebo akumulátorovou kosačkou.

Vertikutátor
Vďaka tomuto nástroju odstránite z trávnika zvyšky starej trávy, machu alebo lístia a prevzdušníte jeho vrchnú vrstvu, do ktorej sa tak dostane viac vlahy a živín. Vertikulujte raz ročne, ideálne koncom jari alebo jesene.

Krovinorez alebo vyžínač
Ide o praktické záhradné nástroje, ktoré vám pomôžu na miestach, kde sa bežná kosačka nedostane. Kým vyžínač je skôr na konečné estetické úpravy v okolí plotov, kríkov a chodníkov, krovinorez bez problémov zvládne aj kompaktnú, husto zarastenú plochu, hrubú trávu alebo burinu.

Postrekovače
Nevyhnutným nástrojom v starostlivosti o trávnik sú aj rozprašovače na postrek buriny pesticídmi. Podľa plochy, ktorú chcete pokryť, sa môžete rozhodnúť pre menší ručný tlakový postrekovač alebo akumulátorový postrekovač v štýle batohu, s omnoho väčšou kapacitou.

Ručné záhradné náradie

Medzi užitočné ručné náradie, na ktoré by ste nemali zabudnúť patria:

●      Hrable - vejárové hrable na opadané lístie a hrable s ostrými hrotmi na ťažšie činnosti (urovnávanie a príprava pôdy na sejbu, mulčovanie).

●      Rýľ a lopata - na lemovanie záhonov alebo chodníkov a prípravu plôch na výsadbu.

●      Zavlažovacie hadice - tam, kde zrážky nestačia, je potrebné vášmu trávniku dopriať závlahu aj inak, aby bol svieži a zdravý.

●      Záhradné nožnice - na zabránenie prerastaniu a úhľadného vzhľadu okrasných rastlín budete potrebovať kvalitné ostré nožnice.

 

Zdroj: PR

Foto: Krasula / Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod