Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 2°C

Spravodajstvo

Zamestnankyňa vyhrala súd s mestom Žilina: Zosobnia poslanci škodu primátorovi?

Súd jej dal za pravdu. Už bývala riaditeľka Centra voľného času Kuzmányho 105 Žilina Eva Dobšovič Mjartan podala ešte v decembri 2019 podnet na prešetrenie podľa nej protizákonnej výpovede z funkcie zo strany aktuálneho vedenia mesta Žilina. Uplynulý týždeň Krajský súd v Žiline vyniesol rozsudok, ktorý za mesiac nadobudne oficiálnu platnosť.

26.05.2021 | 15:11

Na prípad upozornil prostredníctvom sociálnej siete nezaradený poslanec Patrik Groma. „Mesto Žilina príde o ďalšie tisíce eur, zamestnankyňa mestského zariadenia, ktorú protizákonne vyhodil primátor z práce, vyhrala spor,“ napísal v začiatku svojho statusu. Podarilo sa nám skontaktovať sa aj s dotyčnou zamestnankyňou Centra voľného času, ktorou je Eva Dobšovič Mjartan. „Na súde mi prečítali rozsudok, ale písomnou formou mi ho pošlú až do 30 dní, čím nadobudne právoplatnosť. Rada sa vyjadrím aj pre Žilinský večerník, keď budem mať pri sebe príslušný papier. Avšak ľudí, ktorí mi verili, by som chcela ubezpečiť, aby sa nebáli, lebo spravodlivosť v mojom prípade zvíťazila.“ Podľa našich informácií by mohla bývalá zamestnankyňa vymáhať sumu až do výšky 50-tisíc eur, keďže požaduje mimosúdnu dohodu s doplatením funkčného platu od októbra 2019, verejné ospravedlnenie v médiách, nemajetkovú ujmu a aj súdne trovy.“ Dobšovič Mjartan bola v Centre voľného času Kuzmányho 105 Žilina dlhoročnou stálicou, keď pracovala najprv od roku 2013 ako vychovávateľka, potom zástupkyňa a až riaditeľka. Svoju pracovnú funkciu riaditeľky už za súčasného primátora Fiabáne musela nedobrovoľne opustiť v októbri 2019 až po treťom odvolávaní školskej rady.


 

 

Oslovili sme tesne pred koncom našej redakčnej uzávierky aj poslanca Gromu, aby nám potvrdil informáciu zo sociálnej sieti, či bude finančnú škodu pre mesto vymáhať od primátora Petra Fiabáne i viceprimátora Vladimíra Randu. „Počkám si na konečnú výšku tejto škody pre mesto a určite budem žiadať, aby to zaplatili Fiabáne a Randa zo svojich peňazí, pretože to je ich chyba a boli na to v minulosti aj odo mňa na tento fakt upozornení.“ Otázkou je, či nájde podporu v mestskom zastupiteľstve z radov ďalších poslancov. „Všetci poslanci deklarovali pred dvomi rokmi obľúbenú politickú formulku „padni komu padni“. Výzvu určite dám na zastupiteľstvo a ak sa to nepodarí teraz, tak verím, že budúci primátor túto finančnú škodu bude od Fiabáneho a Randu vymáhať. V podstate sa oni smiali a ignorovali, že keď nie je žalobca, tak nie je ani sudca. Ja úplne chápem, že niekto nechce s daným človekom naďalej spolupracovať, ale musí to urobiť ľudsky, empaticky a najmä zákonne.“ Oslovili sme s prosbou o reakciu aj hovorcu mesta Žilina Vladimíra Miškovčíka, jeho odpoveď sa niesla v diplomatickej rovine. „Keďže nám ešte zo súdu nebolo oficiálne doručené rozhodnutie, nebudeme sa k danej veci v tejto chvíli vyjadrovať. Po zoznámení sa s rozhodnutím zaujmeme stanovisko. Rozsudok nadobúda právoplatnosť až po jeho doručení.“

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Žilina – Gallery, archív E.D.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod