Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 9°C

Komentáre

Zápisník zo služobnej cesty

Zdes vojny nebylo? „Veľké množstvo výtlkov hlásite na úseku.... Prajeme šťastnú cestu.... Zelená vlna.“

25.02.2013 | 15:35

Zdes vojny nebylo?

„Veľké množstvo výtlkov hlásite na úseku.... Prajeme šťastnú cestu.... Zelená vlna.“

Takéto upozornenia vysielané rozhlasom sú celkom bežné. Mám dojem, že je to záležitosť posledných 3 - 4 rokov. Po vypočutí takéhoto upozornenia si spomeniem na otázku priateľa z Ukrajiny.
„Zdes vojny nebylo?“
Položil mi ju Vitalij niekedy v lete roku 2000. Vtedy prvýkrát pricestoval na Slovensko. Po prejdení cesty od hranice do Žiliny bol nadšený kvalitou našich ciest. Tie doma – sama jama – hodnotil ako tankodrom, ako cesty bez údržby od konca 2. svetovej vojny.
Žiaľ, po trinástich rokoch by bol Vitalij prekvapený, ako sme sa dokázali priblížiť Ukrajine. Alebo, že by sa našinci rozhodli pre návštevníkov z Ukrajiny vytvoriť na Slovensku atmosféru „ako doma“?
Početnosť výtlkov, ich rozmery a hĺbka sú veľmi podobné na ceste E50 medzi Žilinou a Ružomberkom ako na úseku E50 medzi Dnepropetrovskom a Doneckom. K dokonalosti už chýba len máličko. Tie občasné červeno-biele tabule rozmiestnené na niektorých jamách treba nahradiť trčiacimi konármi.
Zase, aby sme si nemysleli, že u našich východných susedov sa nič nemení. Pred pár rokmi sa mimoriadne vylepšili cesty v Ukrajinskom hlavnom meste v Kyjeve na trase, po ktorej cestoval počas svojho pobytu prezident USA. K výraznému zlepšeniu cestnej siete došlo v roku 2012. V súvislosti s ME vo futbale sa zrekonštruovali hlavné ťahy medzi mestami, kde sa hrali zápasy. Tú kvalitu môžeme závidieť. Závisť rýchlo skončí, akonáhle sa odbočí na nejakú odbočku. Už aby sme uspeli v tej kandidatúre na Zimné olympijské hry. Ak porovnáme veľkosť krajín a význam akcie, tak v tom roku 2022 by sme sa mohli dočkať definitívneho vymiznutia hlásenia výtlkov v rámci dopravného spravodajstva.

Pavol Vitek, majiteľ súkromnej spoločnosti

Ilustrácia Igor Cvacho

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod