Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -2°C

Komentáre

Zápisník zo služobnej cesty

Čínske Benátky – mesto Suzhou

04.03.2013 | 14:52

Čínske Benátky – mesto Suzhou

Po kvalitnej štvorprúdovej diaľnici sa premiestňujeme zo Šanghaja do mesta Suzhou (Su-čou). V Číne sa jazdí rovnako ako u nás, vpravo. Predbieha sa tu ale často po pravej strane. S kolegom Michalom sme si robili štatistiku. V úsekoch, kde jazdili čínski šoféri disciplinovane, boli predbiehania sprava tak tri z desiatich, v úsekoch, kde boli menej disciplinovaní, to vychádzalo na osem z desiatich. Niekedy nám to pripadalo, že na cestách sa koná cvičenie na šoférovanie v Hongkongu, kde sa jazdí vľavo. Po štyroch dňoch pobytu sme si zvykli. Upokojilo nás, že sme nevideli žiadnu dopravnú nehodu. Tiež naši čínski partneri sú celkom zruční vodiči. I keď ich schopnosť sústrediť sa na dopravnú situáciu je zázračná. Ak totiž sedia vpredu dvaja Číňania, po celú dobu jazdy bez prestávky intenzívne komunikujú. Vydržali sa bez prestania rozprávať na trasách, ktoré trvali hodinu, rovnako ako na trasách, ktoré trvali štyri hodiny.
Suzhou je v Číne jedným z 24 historicky a kultúrne najfamóznejších miest . Je popretkávané nespočetným množstvom kanálov, po ktorých sa dá cestovať loďami, takže mu hovoria Benátky Číny.
„Jack, a koľko má Sozhou obyvateľov?“ pýtame sa Jacka Chena, ktorý je našim tlmočníkom pri stretnutiach so zákazníkmi.
„To presne neviem. Myslím, že by mohlo mať také 4 milióny. Mesto s okolím by mohlo mať aj takých 10 miliónov. Suzhou leží v blízkosti Dlhej rieky a jazera Taihu, ktoré je v Číne štvrtým najrozsiahlejším sladkovodným jazerom. V kombinácii s miernym klimatickým pásmom je to významná poľnohospodárska oblasť. Okoliu mesta Suzhou sa hovorí Krajina ryže a rýb.“
Jack prerušil svoje zaujímavé rozprávanie. Naše auto vošlo do mesta a Jack začal navigovať šoféra, ako sa dostaneme k firme nášho partnera. Napriek tomu, že už sme neboli na diaľnici, počet pruhov sa nezmenil ani v priemyselnej zóne. Stále ideme po štvorprúdovke. Až keď sme odbočili na ulicu, kde sídli náš partner, tak sme sa dostali „len“ na dvojprúdovku.
Od okamihu, ako sme s Michalom pred štyrmi dňami vystúpili z lietadla na letisku Shanghai-Pudong, je nám jasné, že sme pricestovali do mimoriadne prosperujúcej časti Číny. <

Pavol Vitek

Ilustrácia Igor Cvacho

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod