Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 4°C

Šport

Zastaví úpadok futbalu v Bytči nový investor?

Futbalová Bytča neprežíva vydarené obdobie. Muži v tabuľke V. ligy sú na spodných priečkach tabuľky, pokles výsledkov hlási aj mládež. Všetko by sa malo zmeniť po vstupe nového subjektu do tímu, čo nám potvrdilo aj samotné vedenie mesta.

08.10.2020 | 17:02

Primátora Miroslava Minárčika, ako stopercentného akcionára Mestského futbalového klubu Bytča, netešia aktuálne vý­sledky futbalistov, ktorí sa potácajú v V. lige na samom dne tabuľky. „Posledné roky sami vidíme, že bytčiansky futbal ide dole vodou. Hovorím hlavne o A-mužstve i mládeži, kde prišlo k stagnácii výsledkov i kvalite hry. Odrazom toho je, že muži bojujú o záchranu v V. lige. V najbližšej dobe musím urobiť finančný au­dit, aby sme zistili, akými tokmi išli peniaze. Môžem prisľúbiť, že chceme stabilizovať futbal v meste od A-mužstva až po mládež,“ prezradil v rozhovore pre Žilinský večerník. Odpovedal nám aj na otázku o výsledkoch rokovania s novým investorom. „Je pravda, že sa črtá možný investor, no nie je to uzavreté, a teda o konkrétnych menách by som nerád hovoril. Majú záujem o celú mládež cez vytvorenie akadémie, a to nie je iba o futbale.

„Pre nás je dôležitý faktor masovosti, hlavne nech deti športujú a tí najlepší sa potom dostanú do väčších klubov. Určite chceme dotiahnuť všetky veci do konca roka, aby tím začal normálnu zimnú prípravu a mohli sme pomýšľať na vyššie priečky tabuľky. Nedá sa všetko spraviť ihneď, musíme byť trpezliví. Stále to bude mestský klub, možno nový investor bude chcieť v názve časť svojho mena a gro našej spolupráce bude zamerané na mládež. Radi by sme zabezpečili kvalitný futbal pre hráčov z celého okresu.“

Futbalový klub sa teší vysokej finančnej podpore od mesta, teraz nastal čas, aby prišli na rad aj dobé výsledky. „Mestský futbalový klub je plne hradený z rozpočtu mesta Bytča. Dotácia bola vo výške 43-tisíc eur plus bonusy v technických službách a zamestnávame hospodára i správkyňu. Nikto nemôže povedať, že mesto sa o futbal nestará. Napríklad mnoho druholigistov nám ticho závidí, akou sumou vieme podporiť futbal v Bytči. Skôr musíme nájsť medzery, aby sme efektívne využívali peniaze. Na to potrebujeme spraviť zmieňovaný audit.“ Podľa našich overených informácií by mala do klubu vstúpiť skupina okolo otca futbalového reprezentanta Róberta Boženíka. Pochopiteľne, kontaktovali sme aj Róberta Boženíka staršieho, ale na naše otázky nechcel do médií reagovať.

Nový impulz do hry má vniesť nový tréner A-mužstva zvučného mena, Vladimír Kuťka, ktorý počas tohto víkendu viedol svoj nový tím už v piatom súťažnom zápase. „Mne sa ťažko hodnotia veci v klube, je to dlhodobý proces, keď futbal z III. ligy šiel až dole do V. ligy. Môj príchod sa zrodil vďaka dobrému kamarátovi Stanovi Lojdlovi, ktorý začal v Bytči manažérsky zastrešovať futbal a nejakou skupinou chcú vstúpiť do futbalu v meste. Poprosil ma už teraz na jeseň viesť tím, i keď sám nie som toho zástancom. Na základe dobrých vzťahov som sa na to dal, no hlavne bol dôležitý záujem ľudí, ktorí chcú pracovať s mládežou a toto ma prilákalo skôr ako momentálna situácia v klube. Ťažko povedať, koľko bodov uhráme, zatiaľ si utváram obraz o tíme a v zime sa bude pracovať na výraznom doplnení kádra.“

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod