Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -1°C

Kultúra

Žiaci s drotárskou krvou plietli Srdce pre Slovensko

Do Dlhého Poľa zavítal vo štvrtok 6. júna Juraj Šerík, pravnuk slávneho rodáka a drotára Jozefa Holánika-Bakeľa, aby so žiakmi miestnej základnej školy pomaly doplietol Srdce pre Slovensko.

24.06.2013 | 15:16

DLHÉ POLE. O projekte Srdce pre Slovensko sme už na stránkach Žilinského večerníka písali. Autorom myšlienky je Juraj Šerík, pravnuk Jozefa Holánika- Bakeľa, slávneho drotára. Jeho cieľom je predstaviť remeslo svojich predkov na celom Slovensku prostredníctvom pleteného srdca, do ktorého výroby sa môže zapojiť každý jeden záujemca.

 


So svojím projektom, ktorý odštartoval 14. júna minulého roku, už pochodil niekoľko slovenských miest a obcí. Pred pár dňami sa zastavili aj v Dlhom Poli, v miestnej základnej škole. „Považujem za veľkú česť, že tesne pred ukončením projektu Srdce pre Slovensko som mohol navštíviť aj rodnú obec môjho pradeda. Chcel som doň zapojiť deti, aby si aj ony vedeli vážiť, aké dedičstvo tu zanechali naši starí otcovia,“ hovorí Juraj Šerík.

 


Vzácna návšteva potešila najmä žiakov z drotárskeho krúžku, ktorý na Základnej škole s Materskou školou Dlhé Pole funguje už od roku 1997. Oni, ako aj ďalší, vyše tisíc ľudí zo Slovenska i iných kútov sveta, sa mohli zapojiť do pletenia tohto drotárskeho šperku. „Naše deti majú veľmi dobrý vzťah k drôtu. Každý rok nájdeme v krúžku niekoľkých záujemcov, ktorých práca s drôtom baví a venujú sa jej aj doma,“ vysvetľuje zástupkyňa riaditeľky školy Mária Mrníková.

 

Do pletenia sa zapojil každý žiak z drotárskeho krúžku. Snímka Vlado Gajdičiar


Srdce pre Slovensko dosahuje v týchto dňoch úctyhodné rozmery. Je široké už vyše jedného metra a po dĺžke má už pekných 130 centimetrov. Tvorí ho odhadom stotisíc upletených očiek a vraj sa už ani do auta nezmestí. „Ukončenie projektu a slávnostné odhalenie srdca plánujeme na tento posledný júnový víkend, kedy sa bude v Dlhom Poli konať festival drotárstva. Jeden deň, sobota 29. júna, bude venovaný pocte Jozefovi Holánikovi– Bakeľovi pri príležitosti 150. výročia jeho narodenia. Práve vtedy bude Srdce pre Slovensko slávnostne odhalené,“ dodáva Juraj Šerík.

 

Michala Stehlíková

Titulná snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod