Žilinský Večerník

6. máj 2024 | Hermína
| 13°C

Šport

Žiadna panika, trpezlivosť a viera zvíťazí

V Žiline sa stalo módou, že domáce stretnutia proti ktorémukoľvek súperovi v Corgoň lige sa proste musia zvládnuť. Tento neviditeľný oblak istoty opäť nabúral na slabé či skôr žiadne presvedčenie hráčov, že MŠK Žilina si vydobil miesto elitného klubu na Slovensku výkonmi na ihrisku. Akútna potreba lídra kabíny, emócia (znejúca skôr ako klišé) sa javia ako najzávažnejšie prečiny voči značke MŠK Žilina. Chlapci, dokedy chcete skúšať našu trpezlivosť?

08.10.2013 | 09:00

MŠK Žilina - FK DAC 1904 Dunajská Streda 0:0, Žilina bez kariet,
1528 divákov.
Zostava: Dúbravka - Mabouka, Piaček, Akakpo, Ricardo Nunes (84. Čmelík) - Pečovský - J. Mihalík (79. Gergel), Paur (67. Jelič), Škvarka, Pich - T. Majtán.

Hostia zo Žitného ostrova pod Dubeň futbal hrať neprišli, či skôr túto snahu sme počas celého stretnutia nepostrehli. Hokejové obliehanie brankára Belica s veliteľom obrany Matúšom, odchovancom žilinského futbalu, gól neprinieslo. Top šance spálil hroťák Majtán, Akakpa vychytal brankár, Pich po Jelićovej akcii trestuhodne zahodil. V závere nepomohlo ani vysunutie kapitána Piačeka na hrot. Prvýkrát sa pod vedením trénera Guľu Šošoni gólovo odmlčali na domácom ihrisku, získaný bod tažil viac než syzifovský balvan.

Žiadna útočná sila hostí na hrote ponúkala riešenie hry na troch obrancov, či iné preskupenie radov: „S tým nesúhlasím, sú to systémové veci, že kraje obrany mali podporovať útok. My sme mali neustálu hernú prevahu, i keď sme nemali extrémne veľa šancí musíme streliť gól bez vstupovania do herného systému. Chceli sme to oživiť niečím netradičným a poslali Piačeka na hrot, to nám nevyšlo. Na dobrý tempo futbal potrebujete dva tímy, pokiaľ je to rozkúskované a nedáte súperovi tri štyri góly je z toho momentálny stav a výsledok,“ rozhovoril sa tréner Guľa. Slovo emócia sa v slovníku vykladá ináč ako to predvádzajú žlto--zelený na ihrisku, chýbal tento rozmer trénerovi aj teraz? „Viac duše, entuziazmu. S takýmto súperom je to o jednom góle a je iný pohľad. Ak to nejde, musí to zlomiť súdržnosť tímu. Je špecifické sa baviť o emócii proti D. Strede, ale necítil som vôľu, že chalani nedokážu vydať zo seba maximum.“ Po zápase s Ružomberkom sa avizovali väčšie zmeny, ale niečo radikálne v zostave Šošonov sme nepostrehli: „Dostal šancu Nunes, chceli sme kvalitný center a prihrávku. Môžem tam dať inú krv ako Čmelík, ale stabilní hráči musia vytvoriť os mužstva. V týždni aj bolo cítiť na mladých chlapcov, že ich hlavy fungujú ináč a myslia už na MS v Emirátoch,“ presvedčene dodal Guľa. V rámci reprezentačnej prestávke sa musí tréner vysporiadať s masívnym odlivom hráčov: „Odíde nám 12 hráčov, budeme pracovať s 10 hráčmi do poľa a dvomi brankármi. V sobotu o 16:00 odohráme prípravný duel v Ostrave proti Baníku.“ Ako ťažké je každodenne veriť aj samotného trénera projektu, kde je dôležitá trpezlivosť a nie je na tlak na výsledky? „Nie je to ideálne interpretácia, pre nás je výsledok podstatný. My sme prišli naučiť chalanov vyhrávať. Ale je ťažké pretočiť myslenie ľudí, vieme čo nefunguje a na to potrebujeme trpezlivosť. Určite to však nebude večne, keď hráči nedajú viac emócii a entuziazmu.“
 

Juraj Vnuk
Snímka Ľudovít Košálko

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod