Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| -4°C

Spravodajstvo

Žilina má ďalšiu výnimočnú operátorku

V kategórii Výnimočný operátor tiesňovej linky národného kola súťaže 112 Awards opäť bodovala operátorka zo žilinskej 112-tky. Aj vďaka jej profesionalnému prístupu a výbornej koordinácii záchranných zložiek chlapec, ktorý sa prepadol cez dve poschodia, prežil.

23.09.2013 | 14:02

ŽILINA. Cenu za víťazstvo v kategórii Výnimočný operátor tiesňovej linky si Božena Michaláková z Krajského operačného strediska záchrannej zdravotnej služby v Žiline prevzala z rúk ministra vnútra Roberta Kaliňáka v pondelok 16. septembra. Získala ju za poskytnutie profesionálnej pomoci malému chlapcovi, ktorý spadol z druhého poschodia opustenej budovy v Ružomberku.

Prípad sa odohral ešte vlani v areáli bývalej továrne na spracovanie bavlny. V jednej z budov sa hral 11-ročný Filip so svojimi kamarátmi, keď sa zrazu prepadol cez dve poschodia. Kamaráti spanikárili a z miesta nehody ušli. Filip pád prežil, ale pomoc si musel zavolať sám. Našťastie, vďaka stále funkčnému mobilu, sa dovolal na linku 112, kde jeho hovor prijala Božena Michaláková.

„Najprv som si myslela, že volá nejaká staršia pani. Hlas znel totiž starecky, vystrašene a bol zachrípnutý. Keď som sa potom spýtala, ako sa volá a koľko má rokov, tak som si uvedomila, že je to dieťa,“ spomína žilinská operátorka.

Vystrašený a očividne zranený chlapec stále dookola opakoval, že nemôže dýchať. Keď sa ho Božena Michaláková spýtala, či sa môže postaviť alebo aspoň pohnúť rukami či nohami, povedal, že nie. „Keď som sa ho znovu spýtala, čo vidí, reagoval, že nič, že je tam tma a že sú okolo neho samé „haraburdy“,“ hovorí. Chlapcov hlas znel vystrašene, preto sa ho operátorka snažila upokojiť. „Pýtala som sa ho na maminu. Stále som sa s ním rozprávala, aby som ho nestratila. Opakovala som mu, nech sa nebojí, že už sú záchranári na ceste a že musí kričať, aby ho v tej tme našli,“ rozpráva.

Chlapca sa nakoniec záchranárom podarilo nájsť. Následne ho ošetrili a previezli do nemocnice.

Michala Stehlíková
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod