Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 4°C

Šport

Žilina predstavila prvé kroky k reforme podpory športu

S novým modelom podpory športovej činnosti sa počas minulého týždňa oboznámili na pôde mesta Žilina jednotliví predstavitelia športových klubov, ktorí si vypočuli a aj diskutovali o predloženom materiály podpory športu pod Dubňom cez štyri piliere.

04.06.2020 | 12:15

Cieľom navrhnutého zámeru do konca roka 2023 je priblížiť sa k čo najviac spravodlivému systému financovania športu v meste Žilina. Systém, ktorého návrh je tvorený v pracovnej skupine zástupcov mesta na čele s primátorom si vypočulo vyše 50 funkcionárov z rôznych športov. „Som rád, že prišlo veľa funkcionárov ktorí aj pripomienkovali materiál rozumnými argumentami. Je to dobrý signál, že žilinský šport sa dáva do pohybu,“ povedal predseda športovej komisie mesta Žilina Dominik Hriník. Konkrétne body predkladal samotný primátor Peter Fiabáne a potom nasledovala diskusia, kde sa prezentovali rôzne názory. „Malo to zmysel, lebo sa to neriešilo medzi štyrmi očami a naozaj sa to diskutuje medzi tými, ktorých sa to týka. Bola to otvorená diskusia a veľa sa toho vysvetlilo, mal som z toho dobrý pocit. Dotácie sa budú ešte vyvíjať. Je to do roku 2023, dokedy je podpísaná zmluva s hokejovým seniorským klubom pretože, hokej by mal do toho časového obdobia zapadnúť do dotačnej schémy pre financovanie vrcholového športu a mládežnícky hokej by mal zapadnúť do dotačnej schémy financovania mládežníckych klubov. Tento systém má byť jasný pre poslancov i verejnosť. Máme nejaké závery, pripomienky a už to treba ako materiál uceliť, ktorý pôjde do zastupiteľstva. Prvé stretnutie a predstavenie tohto plánu a schémy malo byť pred koronou , ale to sa pozastavilo. Teraz prišiel čas znova otvoriť túto dôležitú tému,“ dodal Hriník. Najbližšie mestské zastupiteľstvo je naplánované na 29.júna.

 

Počas vyše trojhodinového sedenia  zarezonovali myšlienky basketbalového funkcionára Bohdana Iľjaška, ktorý ostro kritizoval podporu zo strany mesta pre mládežnícky hokej voči čomu sa ohradil samotný konateľ MsHKm Žilina Milan Ladiver. Ich najhlavnejšie tézy z tohto rokovania zosumarizovali s odstupom času aj pre Žilinský večerník.

 

NAVRHOVANÉ ŠTYRI PILIERE

Prvý pilier sú športové dotácie a určený je najmä pre športové kluby s výraznou podporou mládežníckeho športu. Financie sú určené na oprávnené výdavky spojené s činnosťou klubu, pričom výška financovania z rozpočtu mesta je navrhnutá na 350-tisíc eur na rok. Druhý pilier budú tvoriť športové granty na podporu projektov a významných podujatí v oblasti športu. Mesto na uvedenú oblasť navrhuje vyčleniť 33-tisíc eur. Tretí pilier systému zameraný na podporu vrcholového športu sa rozčleňuje na tri platformy – extraligové kluby, vrcholových športovcov v individuálnom športe, profesionálny a mládežnícky hokej. Na podporu vrcholového športu navrhuje samospráva vyčleniť 100-tisíc eur, z čoho 80 % tvorí podpora extraligových klubov a zvyšok individuálnych športov. Uvedený pilier zahŕňa aj samostatnú podporu profesionálneho hokeja vo výške maximálne 75-tisíc eur na základe uznesenia mestského zastupiteľstva o odpredaji akcií MsHK Žilina, a.s. a samostatnú finančnú podporu mládežníckeho hokeja sumou maximálne 60-tisíc eur za rok.

 

Autor: - r -

Foto: archív K.G.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod