Žilinský Večerník

27. apríl 2024 | Jaroslav
| 11°C

Spravodajstvo

Žilina sa ponorí do tmy. Mesto sa pripája k celosvetovej iniciatíve Hodina Zeme

V sobotu 23. marca sa mesto Žilina pripojí k celosvetovej kampani Hodina Zeme, ktorá upozorňuje na akútnu potrebu riešiť problémy klimatickej zmeny. Počas šesťdesiatich minút zhasne osvetlenie na ikonických dominantách a pamiatkach v centre mesta. Do projektu sa však môžu zapojiť aj jednotlivci a venovať čas inšpiratívnej udalosti alebo podujatiu.

22.03.2024 | 12:00

V čase od 20.30 hod. do 21.30 hod. sa v centre mesta vypne na celú hodinu osvetlenie Radnice, Katedrály Najsvätejšej Trojice, Balustrády, Sirotára a Rosenfeldovho paláca. Žilinská samospráva týmto spôsobom podporí myšlienku spoločnej zodpovednosti za budúcnosť planéty v rámci každoročnej celosvetovej kampane klimatických zmien. Projekt však vyzýva nielen mestá či firmy, ale aj všetkých, ktorým nie je potreba ochrany prírodných zdrojov ľahostajná. Vyhradiť si šesťdesiat minút kedykoľvek počas dňa, „vypnúť“ od svojich bežných činností a spraviť niečo pozitívne pre seba alebo planétu môže každý z nás. Vítané sú všetky aktivity ako prechádzky v prírode spojené so zbieraním odpadkov, sadenie stromov či presádzanie rastlín, pretriedenie šatníka alebo príspevok na ochranu prírody.

Do celosvetovej výzvy Hodina Zeme sa pravidelne zapája viac ako miliarda ľudí v 7 000 mestách. Nápad sa prvýkrát realizoval v roku 2007 v austrálskom Sydney za účasti 2,2 milióna domácností a 2 000 firiem. Odvtedy sa na hodinu vypína osvetlenie aj na svetoznámych pamiatkach ako socha Krista Spasiteľa v Rio de Janeiro, Eiffelova veža, most Golden Gate v San Franciscu, či rímske Koloseum.

Autor: - r -

Foto: archív mesta Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod