Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 7°C

Spravodajstvo

Žilina si pripomína sté výročie založenia nemocnice

V rámci 19. ročníka kongresu Slovenskej oftalmologickej spoločnosti, ktorý sa konal minulý štvrtok v Žiline, si oční lekári z celého Slovenska s vedením nemocnice zaspomínali na sté výročie založenia Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline.

28.10.2013 | 14:51

ŽILINA. Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline (FNsP) sa v tomto roku dožíva sto rokov. Pri tejto príležitosti poverila Slovenská oftalmologická spoločnosť organizáciou svojho Výročného kongresu Očné oddelenie žilinskej nemocnice. Kongres sa konal v Žiline vo štvrtok 24. októbra.

Počas kongresu sa najviac skloňovalo meno Vojtecha Spanyola, zakladateľa, riaditeľa a dlhoročného primára očného oddelenia žilinskej nemocnice. „V roku 1913 stál pri zrode žilinskej nemocnice a jej riaditeľom bol takmer 40 rokov. Zároveň bol 48 rokov primárom očného oddelenia. Uskutočnil desaťtisíce očných operácií, vychoval viac ako 60 odborných očných lekárov a bohatá bola aj jeho publikačná činnosť,“ povedal pre tlačovú agentúru TASR riaditeľ FNsP v Žiline Štefan Volák.

Keď v roku 1913 stavali nemocnicu, bola to jednoposchodová budova s 80 posteľami. Na jej priečelí bol umiestnený symbol nemocnice – soška sovy, ktorá symbolizovala lekársku múdrosť a cenu očí. Dnes má nemocnica 715 postelí, 29 lôžkových oddelení, 79 ambulancií, 235 lekárov a od 1 400 do 1 500 zamestnancov.

Storočnica znamená pre súčasného riaditeľa mnoho. „Už pred sto rokmi tu bola z nejakých dôvodov zriadená nemocnica. A to, že sto rokov vydržala, znamená pre pacientov, že sa nemusia obávať, keď budú mať zdravotné problémy. Majú sa kde obrátiť. Odborná základňa, kvalita poskytovania zdravotnej starostlivosti, ľudia, ktorí to robia, sa snažia byť lepší ako tí pred nimi. Dávajú odkaz, že všetko je na dobrej ceste. A pre nás je to výzva, že máme na čom budovať a aby sme boli lepší,“ dodal pre TASR Štefan Volák.

Zakladateľ žilinskej nemocnice Vojtech Spanyol odišiel do dôchodku ako 79-ročný. Zomrel v roku 1980. Dnes je po ňom  pomenovaná ulica pred nemocnicou a v jej areáli je umiestnená jeho busta.

-ms-, -mk-
Snímka archív FNsP

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod