Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 8°C

Spravodajstvo

Žilina uzavrela detské ihriská!

Mesto Žilina uzatvára od soboty 14. marca do 15. apríla všetky detské ihriská vo svojej správe. Rodičom detí odporúča, aby sa v záujme prevencie proti prenosnému ochoreniu COVID-19 spôsobenému koronavírusom SARS-CoV-2 nezhromažďovali v kolektívoch a spoločný čas s rodinou trávili doma. Uvedené opatrenie prijal na svojom zasadnutí v piatok 13. marca Krízový štáb mesta Žilina.

13.03.2020 | 18:32

Na obdobie 14 dní sa od pondelka 16. marca uzatvára Denný stacionár na Námestí J. Borodáča 1 v Žiline.

„Mesto Žilina na základe rozhodnutia ústredného krízového štábu funguje v mimoriadnom režime, ktorý bol pre koronavírus vyhlásený na celom území Slovenska. Toto opatrenie nám prináša nepohodlie a mnohí musíme meniť svoje životné návyky, obmedzovať ich a prispôsobovať novej situácii. V tomto čase je naozaj dôležité, aby sme zodpovedne a v záujme bezpečnosti samých seba a svojho okolia obmedzovali pohyb vonku len na nevyhnutnú potrebu. Mnohí odborníci radia, že najúčinnejšou prevenciou proti šíreniu koronavírusu je popri známych opatreniach aj obmedzenie mobility. Ostať doma spolu s deťmi a rodinou je to najjednoduchšie, čo môžeme urobiť,“ povedal primátor mesta Peter Fiabáne.

V obmedzenom režime bude od nasledujúceho týždňa fungovať Mestský úrad v Žiline. Úradné hodiny pre verejnosť sú zrušené, od 8.00 do 13.00 hodiny budú v sídle úradu na Námestí obetí komunizmu 1 k dispozícii len služby podateľne, pokladne, výdaj zásielok orgánov verejnej správy a iných štátnych orgánov občanom s trvalým pobytom v meste Žilina. Funkciu podateľne pre verejnosť bude vykonávať informátor. Samospráva žiada, aby občania využívali inú ako osobnú formu vybavenia svojich požiadaviek na mestský úrad, odporúča uprednostniť telefonickú alebo elektronickú komunikáciu. Aktuálne telefónne čísla na jednotlivé odbory mestského úradu sú k dispozícii na internetovej stránke v časti Občan/Kontakty. Pracoviská Ohlasovne pobytu Žilina (evidencie obyvateľov) a Matričného úradu v Žiline v klientskom centre Ministerstva vnútra SR v budove Europalace (Vysokoškolákov 33B) na Vlčincoch budú otvorené v úradných hodinách stanovených Ministerstvom vnútra SR či Okresným úradom v Žiline.

Na mobilnom telefónnom čísle 0908 304 916 môžu Žilinčania od piatku 13. marca získať aktuálne informácie o vývoji situácie v súvislosti s koronavírusom v Žiline a o tom, aké usmernenia vydalo mesto. Telefónna linka je k dispozícii každý pracovný deň od 7.00 do 19.00 hodiny. Od začiatku týždňa je sprístupnená aj internetová stránka http://www.zilina.sk/koronavirus/, ktorá na dennej báze informuje o aktualitách ohľadom koronavírusu a preventívnych opatreniach proti jeho šíreniu. Občania môžu so svojimi podnetmi kontaktovať mestský úrad aj elektronicky e-mailom na: [email protected]

Všetky linky mestskej hromadnej dopravy v Žiline budú od pondelka 16. marca až do odvolania jazdiť v prázdninovom režime. Na cestovných poriadkoch na zastávkach sú odchody spojov pre tento režim zobrazené v strednom stĺpci. Prevádzka mestskej hromadnej dopravy počas víkendových dní zostáva nezmenená.

Dopravný podnik mesta Žiliny začal vo štvrtok 12. marca s druhou fázou komplexnej a plošnej dezinfekcie vozidiel mestskej hromadnej dopravy. V autobusoch a trolejbusoch aplikujú dezinfekciu metódou rozprašovania ULV aerosóly a thermo aerosóly. Od základných foriem dezinfekcie sa odlišujú svojou dlhodobou účinnosťou a to najmä v priestoroch, kam sa bežná dezinfekcia nedostane. Z dôvodu preventívnych opatrení proti šíreniu koronavírusu dopravný podnik až do odvolania zrušil dopytové otváranie dverí. Vodiči sú podľa usmernenia povinní otvárať všetkých zastávkach. Z rovnakých dôvodov bol zrušený aj doplnkový predaj cestovných lístkov u vodičov.

Z preventívnych dôvodov proti šíreniu koronavírusu budú od piatku 13. marca predbežne do 31. marca uzatvorené zberne odpadov na ulici Jánošíková v Žiline a v Považskom Chlmci. Odvoz objemných odpadov, elektroodpadu aj komunálnych odpadov bude zatiaľ realizovaný podľa schválených harmonogramov.

Mimoriadne opatrenia platné pre celé územie Slovenska prijal na svojom rokovaní 12. marca aj ústredný krízový štáb. Od pondelka 16. marca sa celoplošne na 14 dní zatvárajú všetky materské školy, základné a stredné školy, univerzity a všetky voľnočasové zariadenia. Zároveň sa zavádza povinná 14-dňová karanténa pre všetkých, ktorí sa vrátia zo zahraničia. Na územie Slovenska sa dostanú len obyvatelia, ktorí tu majú trvalý alebo prechodný pobyt, prípadne platný cestovný pas. Za nerešpektovanie nariadenia môže byt občanovi uložená pokuta do výšky 1 659 eur.

Všetky tri medzinárodné letiská na Slovensku sa uzavreli. Zastavená bude aj medzinárodná autobusová a vlaková preprava, okrem zásobovania. Vnútroštátne vlaky budú premávať v prázdninovom režime. Medzitranzitná kamiónová doprava je povolená.

Ústredný krízový štáb ďalej rozhodol o zatvorení zábavných podnikov, aquaparkov, lyžiarskych stredísk, diskoték, detských kútikov, plavární, fitnescentier a podobne. Počas nasledujúceho víkendu budú zatvorené aj nákupné centrá, s výnimkou lekární, potravín a predajní drogérie. Hotely a reštaurácie ostávajú otvorené. Maturitné skúšky, ktoré sa mali na stredných školách a gymnáziách konať od 17. do 20. marca sa budú musieť podľa informácií ústredného krízového štábu na minimálne dva týždne odložiť.

Naďalej platí na celom území Slovenska zákaz organizovať a usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, spoločenskej či inej povahy.

 

Autor: - r -

Zdroj: mesto Žilina

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod