Žilinský Večerník

28. marec 2024 | Soňa
| 6°C

Spravodajstvo

Žilina zatvára školy, kraj prijal ďalšie opatrenia

V súvislosti s novým vývojom situácie, ako aj ďalšími potvrdenými prípadmi ochorenia COVID-19 11. marca opäť zasadal krízový štáb Žilinského samosprávneho kraja. Výsledkom sú prísne opatrenia, ktoré sa týkajú najmä stredoškolského vzdelávania.

11.03.2020 | 15:24

S účinnosťou od zajtra až do pondelka 16.3.2020 (vrátane) budú zatvorené všetky stredné školy v pôsobnosti Žilinského kraja. ,,Od začiatku situáciu sledujeme a prijímame opatrenia a reagujeme na všetky nové informácie. Včera večer sa stala pri Ružomberku dopravná nehoda, ktorej účastníkmi boli občania s pozitívnou cestovateľskou anamnézou. Zdravotníkov, policajtov, hasičov, ktorí zasahovali na mieste nehody, máme od tohto času v karanténe. Na Slovensku sa navyše potvrdili ďalšie tri prípady pozitívne testované na koronavírus. Na základe týchto nových informácií sme sa rozhodli po konzultácií s regionálnym hygienikom prijať ešte prísnejšie opatrenia“, uviedla županka Erika Jurinová. V súvislosti s uzatvorením stredných škôl župa uvažuje aj nad zavedením prázdninového režimu prímestskej autobusovej dopravy. V tomto prípade je však nutná ešte ďalšia koordinácia s mestami a obcami, ktoré sú zriaďovateľmi základných škôl.

Žilinský samosprávny kraj zároveň zatvára všetky kultúrne inštitúcie s platnosťou do nasledujúcej nedele (24.3.2020) a prerušuje poskytovanie ambulantnej starostlivosti v sociálnych zariadeniach. ,,Musíme chrániť aj našich zdravotníkov, lekárov a sestry, ktorí prichádzajú do kontaktu s pacientami, preto v tejto chvíli riešime dodávku rúšok a respirátorov pre zdravotnícke zariadenia a lekárov primárneho kontaktu a  veríme, že sa podarí dodávku zabezpečiť aj pre sociálne zariadenia“ dodala županka.

Naďalej platí zákaz návštev v nemocniciach a v sociálnych zariadeniach. Županka Erika Jurinová apeluje na ľudí, aby rešpektovali tento zákaz. ,,Chcela by som požiadať verejnosť,  aby v týchto dňoch vo zvýšenej miere prejavila vnútornú disciplínu,  zodpovednosť a ohľaduplnosť voči svojim kolegom, rodinným príslušníkom i verejnosti, len takto odvrátime vznikajúcu neistotu,“ uzavrela županka.

Na základe rozhodnutia Krízového štábu mesta Žilina a po konzultácii s regionálnym hygienikom od štvrtku 12. marca uzatvorí mesto Žilina materské a základné školy vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Toto preventívne opatrenie bude v platnosti predbežne do piatku 13. marca vrátane. „Opatrenie uzavrieť školy  prijímame z dôvodu ich štandardného a pokojného fungovania. V žiadnom prípade nechceme, aby sa tlak na zatvorenie škôl, ktorý dnes ovláda sociálne siete, sústredil na deti, učiteľov a najmä riaditeľov škôl. Všetci sa v tejto situácii musíme správať maximálne zodpovedne a počúvať rady odborníkov a ľudí, ktorí sú kompetentní. Mesto Žilina bude preto rešpektovať odporúčania centrálneho krízového štábu, hlavného hygienika a kompetentných expertov v oblasti epidemiológie. Na ich základe a podľa aktuálneho vývoja situácie sa rozhodne, či budú materské a základné školy v Žiline uzatvorené aj po termíne 13. marca,“ podotkol primátor Peter Fiabáne.

Vzhľadom na platnú legislatívu má mesto v kompetencii prostredníctvom štatutárov školských zariadení udeliť voľno na školách v trvaní maximálne 5 dní počas celého školského roka. „V tejto súvislosti preto očakávame skoré rozhodnutie hlavného hygienika a ústredného krízového štábu pri riešení tejto situácie,“ uviedol primátor.

V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina je 14 základných škôl a 26 materských škôl, ktorých šesť je pri základných školách. V základných školách sa učí celkom 6 174 žiakov, 2 304 detí navštevuje materské školy. Spolu v nich pracuje 1 011 pedagogických a 447 nepedagogických zamestnancov.

Autor: - r -

Zdroj: mesto Žilina, ŽSK

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod