Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| 1°C

Šport

Žilina zažije tenisový sviatok po dvanástich rokoch: Príchod hlási slovenská špička

Slovenská tenisová séria sa po dvoch turnajoch v Bratislave a Piešťanoch presúva tento týždeň do Žiliny (od štvrtka 30.júla až do nedele 2.augusta). Na antukových dvorcoch TK Žilina (za plavárňou) sa predstaví kompletná slovenská špička mužov i žien.

29.07.2020 | 12:48

VSTUPNÉ ZDARMA

Najlepší hráči po celom svete pauzujú, a tak v jednotlivé krajiny zvolili model rôznych turnajov na domácom území. Výnimkou nie je ani Slovensko, ktoré má vlastnú tenisovú sériu. Jej cieľom je zabezpečiť kvalitný súťažný program hlavne pre hráčov a hráčky, ktoré by v tomto čase štartovali na turnajoch ATP či WTA. Mužský aj ženský pavúk bude mať 16 tenistov, v Žiline sa objavia aj známe mená. „Zo žien bude lákadlom Anna Karolína Schmiedlová, Žilinu reprezentuje naša hráčka Mia Chudejová na divokú kartu. Zatiaľ je prihlásená aj Viktória Kužmová, len v Piešťanoch svoj zápas skrečovala, takže uvidíme ako bude na tom zdravotne. Muži by mali byť kompletní, od slovenskej jednotky Andreja Martina, potom Norberta Gombosa, Filipa Horanského, Alexa Molčana či Lukáša Kleina. Prihlásil sa nám aj ukrajinský hráč Ilja Marchenko, ktorého mena je v tenise známe. Žilinu bude reprezentovať náš nádejný junior Ivo Verčík,“ povedal nám riaditeľ turnaja v Žiline Anton Blaško z domáceho Tenisového klubu Žilina. Pre fanúšikov sa veľké sprievodné akcie nechystajú, dôvod je prostoreký. „Vstupné je zadarmo, tribúnu pre divákov nerobíme kvôli pandémii koronavírusu. Na oficiálnej stránke turnaja bude fungovať livestream z kurtov číslo jedna a dva. Neplánujeme nejaký sprievodný program či exhibicíu, pretože sa musíme stále správať podľa nariadení. Verím, že diváci si užijú skvelý tenis v rámci dnešných možností. Každý zápas bude mať rozhodcu, na finále zabezpečíme aj zberačov z radov našich žiakov. Dotácia pre mužov i ženy je 10 tisíc eur, víťaz vyhrá 3 tisíc eur za predpokladu, že v pavúku bude účasť štyroch hráčov s rebríčkom lepším ako 600,“ doplnil Blaško.


 

OSLAVA TENISU PO 12 ROKOCH

Žilina dostala právo organizovať slovenskú sériu popri Bratislave, Piešťanom i Prešove. Pre tenisových nadšencov pod Dubňom bude tento turnaj veľkým sviatkom. Naposledy si atmosféru súťažných stretnutí mužskej kategórii s kvalitným obsadením mohli užiť až pred dvanástimi rokmi. „Čo sa týka mužov, tak sme v roku 2008 robili naposledy turnaj a od 2003 robíme náš juniorsky turnaj s medzinárodným obsadením. Čiže hráčky ako Kužmová, Šramková, Schmiedlová prešli týmito ITF turnajmi. Dokonca z mužov tu hral aj Dominik Thiem vo finále s Filipom Horanským,“ zaspomínal si Blaško, ktorý je aj klubovým manažérom TK Žilina a v oboch pavúkoch bude mať aj svojich zverencov. „Žreb bude v stredu 29.júla od 18.00. Uvidíme, akých súperov nám určí pre žilinských hráčov. Budem rád, ak podajú dobré výkony a pozbierajú skúsenosti. Chudejová patrí medzi juniorkách do päťky na Slovensku, tak nech pričuchne k ženskému tenisu. Ivo Verčík má určité zdravotné problémy, ale snáď ho to nebude výrazne limitovať. Rád by som poďakoval aj mestu Žilina za poskytnutie dotácie 1000 eur a turnaj je pod záštitou primátora mesta. O grant sme sa už uchádzať nemohli a aspoň z tejto sumy zabezpečíme ceny do turnaja.“

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod