Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 7°C

Šport

Žilinčan Ľuboš Čupka: Som milo prekvapený, stále existuje veľa dobrých ľudí

Charitatívny tenisový turnaj športových osobností a tenisových amatérov pod záštitou Žilinského večerníka ukončil svoju misiu odovzdaním výťažku z tomboly pre žilinského futsalistu Ľuboša Čupku, ktorý je na vozíku po vážnom pracovnom úraze. Organizátorom sa podarilo odovzdať žilinskej rodine sumu 1500 eur.

12.08.2021 | 10:50

Mohli ste nám opísať nešťastný moment, po ktorom ste momentálne na vozíku?

V Nemecku ste stavali pre výletné lode lešenia. Posledných sedem rokov robím v zahraničí, staviam lešenia. Bavila ma robota, bol to pre mňa celodenný tréning. Po práci som si šiel ešte zacvičiť do posilňovne. Chvíľka nepozornosti spôsobila to, že na celom lešení bola len jedna podlaha, jedno miesto sme nechali odokryté, aby sa tadiaľ spustila rúra, ktorou sa vyhadzoval odpad. Dal si dole bundu a akonáhle som sa otočil, tak chalani hovorili, že som letel dole. Veľa si z toho nepamätám, akurát to, že som padol na kocku a rozťal som si prilbu, hlavu. Mal som krvácanie do mozgu a zničený jeden stavec na chrbte. Náraz mi posunul 5 milimetrov miechu. S miechou je najväčší problém.

Kedy sa to stalo?

11. januára 2021. Mne sa už pomaly zapájajú aj nohy, dokážu sa napnúť. Ale opäť som mal stopku, že som sa musel na mesiac vrátiť do postele. Automaticky to vyplo nohy a musel som začať od začiatku. Teraz cítim, že viem trošku napnúť svalstvo na nohách.  

Kto vás naviac podržal v najťažších chvíľach?

Samozrejme, že deti so ženou. Celá rodina mi neskutočne pomáha. Musím spomenúť, že aj kamaráti. Som až prekvapený, že mi vedia takto pomôcť až v takej miere. Momentálne bývame s rodinou na Hlinách, ale musíme sa presťahovať na dom, pretože v momentálnej situácii nedokážem prejsť po schodoch. V bytovke nemáme výťah. Celkovo je byt maličký, robí mi ťažkosti ísť sa osprchovať do sprchového kúta.

Hovoríme o vás ako o žilinskom športovcovi, čomu ste sa venovali?

Kedysi som hrával futbal v Žiline napríklad jeden z mojich spoluhráčov bol aj  Tomáš Hubočan. Neskôr som hral futsal, posledných pár rokov som sa venoval kulturistike. Urobil som si na asociácií trénersky kurz. Venoval som sa tomu v podobe každodenného cvičenia. Teraz pozerám a fandím všetkým žilinských športovcom a držím im palce.


 

Osobne ste prišli aj na tenisový charitatívny turnaj.  Vyzbierala sa celkom slušná suma pre vašu liečbu, čo poviete?

Určite atmosféra a kopec ľudí, ktorí prišli. Mám šport rád, rád si ho aj pozriem. Na turnaji by som ostal aj dlhšie ale mal som nejaké otcovské povinnosti. Každému nesmierne ďakujem za prejavený dar srdečnosti.

Rehabilitácie absolvuje v Kováčovej, čo zrejme nie je lacný špás. Každé euro má pre vás aktuálne cenu zlata?

Za tri týždne som platil  v Kováčovej 2520 eur, pritom ide o najlacnejšie zariadenie. Na deň to vychádzalo 120 eur. Stredu 11. augusta idem na kmeňové bunky do Malaciek. Začiatočný vklad liečby je 5000 eur. Do miechy mi budú pichať injekcie s kmeňovými bunkami. Ďalšie liečby vychádzajú na 2,5 tisíc eur. Investícia bude minimálne 10, ak nie 15 000 eur. Uvidím sám, ako mi to bude pomáhať. Rehabilitačné centrum v Piešťanoch stojí skoro 10 000 eur mesačne.

Čo sa týka financií, vy ste si zriadili transparentný účet. Na koho podnet vznikol?

Zriadila ho manželka na podnet kamarátov. Účet funguje zhruba 2-3 mesiace a keby sme nevyplatili Kováčovú, bolo by tam okolo 12 000 eur. Manželka pozerala účet každý deň a plakala nad tým, koľko neznámych ľudí prispelo. Kamarát nemá toľko peňazí a napriek tomu dá. Človek je až milo prekvapený z niektorých ľudí. Stále existuje veľa dobrých ľudí. Niektorí ľudia závidia aj nos medzi očami. Práve tu som sa stretol s úplne opačným prístupom. Veľa ľudí sa mi snažilo pomôcť. Ozvali sa, že ako sa mám a tak. Všetkých to zaujímalo. Tento stav by som neprial ani nepriateľovi.

 

TRANSPARENTNÝ ÚČET 

Každé euro do posledného centa. Zriadený transparentný účet má pomôcť vyzbierať, čo najviac financií, aby sa otec dvoch malých dcérok mohol opäť postaviť na nohy. Transakcie, aktuálne zostatky či príspevky si môžete hocikedy pozrieť aj vy. V prípade snahy o nezištný príspevok môžeme zaslať finančné prostriedky na číslo SK4083300000002501982259 na meno Terézia Čupková vedený vo Fio banke.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod