Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Spravodajstvo

Žilinčania bojujú proti výstavbe. Stavebný úrad vraj pochybil

Nepochopiteľné zahustenie a ohrozovanie životných podmienok. Desiatky obyvateľov z komplexov Europalace a The Cube na Vlčincoch sú proti plánovanej výstavbe. Tvrdia, že o nej nevedeli.

10.06.2020 | 11:35

Na voľnej ploche medzi obytnými komplexmi na Ulici vysokoškolákov majú čoskoro začať stavať nový polyfunkčný objekt s názvom EUROTERRACE, ktorý má byť podľa územného rozhodnutia z 27. apríla doplnením susedného komplexu Europalace.

„Novostavba je koncipovaná ako komplex dvoch bytových domov v celkovom počte 82 bytových jednotiek, prvé nadzemné podlažie s vyššou občianskou vybavenosťou a podzemnými garážami. Polyfunkčný objekt bude pozostávať z troch stavebných objektov – dvoch bytových domov A, B a platformy C vo vnútrobloku, kde sú situované prenajímateľné obchodno-prevádzkové priestory. Na druhom až ôsmom nadzemnom podlaží sú navrhované bytové jednotky v dvoch identických objektoch,“ píše sa v oficiálnom dokumente.

Namiesto dvoch osem

Obyvatelia komplexov The Cube a Europalace, v ktorom dnes vrátane bytov sídli aj klientske centrum, sa nedávno proti rozhodnutiu odvolali a podali aj námietku. Žilinský večerník upozornili, že takáto výstavba nemala byť v pláne a stavebný úrad na nich zrejme zabudol. K územnému konaniu údajne neboli prizvaní.

„Komplex úzko súvisí s kvalitou nášho bývania. V roku 2016 som si kúpila byt v objekte Europalace s tým, že som bola informovaná, že v budúcnosti tam pribudne nový objekt. Na schôdzi nám bol odprezentovaný ako objekt s dvomi nadzemnými podlažiami, ktorý nenaruší kvalitu bývania. Nastali nečakané zmeny. Prišiel nový plán, projekt, s ktorým neboli vlastníci bytov oboznámení a ani pozvaní na návrh jeho schválenia. Veľkým problémom je, že namiesto spomínaného objektu majú vyrásť dve budovy, ktoré majú mať výšku do úrovne 8 nadzemných podlaží, kde sa zďaleka informácie o pôvodnej výške budovy nedodržali. Výška budov vysoko zatieni byty. Žiadam preto, aby bol vypracovaný svetlotechnický posudok,“ hovorí námietka, ktorú adresovala jedna z obyvateliek komplexu.

„Zdôrazňujem, že nikto z nás z Europalace nebol stavebným úradom prizvaný ako účastník územného konania.“


Zatienia byty

„Do Europalace sme sa presťahovali v roku 2016 s tým, že budú vybudované obchodné priestory, fitness centrum, kaderníctva, služby a podobne. Potom sa tu namiesto obchodov prisťahovalo klientske centrum. Odmietame neustále zhoršovanie kvality nášho bývania, ktoré má dopad na zdravie všetkých obyvateľov. Odmietame túto výstavbu, ktorá plánuje negatívne ohroziť životné podmienky v našom a susednom bytovom dome najmä svojou plánovanou polohou, blízkosťou, tienením obytných domov, zvýšeným dopravným ruchom, zvýšenou zaťaženosťou prepojenia s budovou Europalace takzvanou pešou pasážou a ďalšími možnými napojeniami, o ktorých nevieme z dôvodu neúčasti k prihliadnutiu k projektovej dokumentácii,“ píše sa v dokumente, pod ktorý sa podpísali desiatky obyvateľov.

Tí upozorňujú aj na to, že v lokalite žije množstvo rodín s deťmi a dodnes sa tam vraj nepostavilo ani jedno ihrisko či lavičky.

Stavebný úrad nás informoval, že žiadna chyba sa nestala a informovaní boli riadne všetci tí, ktorých sa to týka.

„Stavebný úrad zverejnil listom zo dňa 11. marca 2020 na úradnej tabuli a na webovom sídle kópiu žiadosti o územné rozhodnutie. Stavebný úrad rovnako oznámil začatie stavebného konania listom dňa 11. marca všetkým známym účastníkom konania a dotknutým orgánom účastníkom konania verejnou vyhláškou,“ informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

V praxi to teda znamená, že pokiaľ ide o konanie s veľkým počtom ľudí, zákon umožňuje zverejniť takúto informáciu iba formou verejnej vyhlášky. Úrad ju na úradnej tabuli zverejnil v polovici marca a zvesil ju na konci marca.

Doplňme, že v tomto období ľudia pre pandémiu takmer nevychádzali, na čo sa odvolali aj obyvatelia komplexov. „Tomu hovoríme super práca, keď stavebný úrad nepokladá za potrebné písomne oboznámiť vlastníkov okolitých stavieb, ale dať to v čase pandémie na nejakú nástenku v meste,“ odvolávajú sa obyvatelia.

„Vzhľadom na to, že pre územie, v ktorom sa nachádzajú pozemky navrhnuté na zastavanie, je spracovaná a schválená územno-plánovacia dokumentácia a pomery v území sú jednoznačné, stavebný úrad upustil od ústneho pojednávania a stanovil, že v lehote do 7 pracovných dní odo dňa doručenia tohto oznámenia môžu účastníci konania uplatniť svoje námietky a pripomienky a dotknuté orgány a organizácie svoje stanoviská,“ doplnil hovorca mesta.

Posudok záťaž vylúčil

Dokumentácia stavby bola podľa radnice k dispozícii na stavebnom úrade. „Námietky a pripomienky k územnému konaniu si uplatnilo Združenie domových samospráv dňa 14. marca a 27. apríla stavebný úrad vydal územné rozhodnutie opäť pre všetkých účastníkov konania a dotknuté orgány a zverejnil ho opäť verejnou vyhláškou na verejnej tabuli a internetovej stránke mesta. Všetci účastníci konania boli teda o priebehu územného konania oboznámení rovnako, teda verejnou vyhláškou.“

Podľa stavebného úradu sa vlani uskutočnili tri stretnutia obyvateľov Europalace s investorom. „Stretnutie sa uskutočnilo vždy na ich domových schôdzach, pričom posledné bolo v decembri 2019. Obyvatelia Europalace nesúhlasili, aby obidva objekty boli napojené na spoločné siete a spojené garážami. Tejto požiadavke bolo vyhovené,“ vysvetlil hovorca Žiliny.

 To, že by sa projekt zmenil, úrad vylúčil. „Na stavebný úrad bola podaná žiadosť a projektová dokumentácia k územnému konaniu iba v takom rozsahu, na aké bolo vydané územné rozhodnutie, teda 8 NP.“

Aj svetlotechnický posudok, ktorý obyvatelia spomínajú, už urobili a všetko vraj vyhovuje.

„K územnému konaniu bol predložený posudok vo vzťahu k okolitej zástavbe, ktorý bol spracovaný odborne spôsobilou osobou Ing. Iringovou , PhD. so záverom: Objemové riešenie a osadenie navrhovaných objektov je vo vzťahu k okolitej zástavbe z hľadiska insolácie vyhovujúce. Navrhované objemové riešenie v zmysle grafickej časti vo vzťahu k dotknutým kritickým objektom v pozícii kontrolných bodov vyhovujúce.“

Navrhovateľom a investorom projektu je podľa zverejneného dokumentu bratislavská spoločnosť ESPATI, s. r. o., s ktorou sa spája aj medializovaný predaj nebytových priestorov na účely klientskeho centra pre ministerstvo vnútra za približne sedem miliónov eur bez DPH. Skontaktovať sa nám s ňou nepodarilo.

Foto: autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod