Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 10°C

Šport

Žilinčanka Eliška Mintálová túži po medaile: Vrcholom snaženia bude olympiáda

Členka banskobystrickej Dukly už dva roky žije v Bratislave, no srdcom je stále verná Žilinčanka. Vodná slalomárka Eliška Mintálová (21) by mala s veľkou pravdepodobnosťou hájiť slovenské farby pod piatimi kruhmi v Tokiu, pričom v novej sezóne pomýšľa aj nad medailovými ambíciami z vrcholných pretekov. Aktuálny rok i výzvy do toho ďalšieho zhodnotila v rozhovore pre náš týždenník.

18.11.2020 | 18:40

Bude to znieť možno divne, ale ste šťastná, že aktuálna sezóna 2020 je za vami?

Zo začiatku to bolo celé psychicky náročné. Všetci sme išli do úplne novej situácie a nevedeli sme, čo nás čaká. Nemali sme oporný bod, na ktorý by sme sa opreli a mali dôvod prečo stále trénovať. Každému z nás však v hlave víri budúcoročná kvalifikácia na olympiádu, lebo majstrovstvá Európy i sveta nám zrušili.

Čo bol taký pomyselný svetlý bod v tomto roku?

Síce sme mali preteky len iba Slováci, tak malo to celé zmysel. Jazdili sme medzi kategóriami, mohla som sa porovnať s najlepšími singlistami a keďže patria do top 5 na svete, tak to bola určitá dávka správnej športovej motivácie. Aspoň takto nejak som fungovala.

Miestenku na olympiádu v internej kvalifikácii máte takmer istú? Koľko bodov ešte potrebujete na definitívu účasti do Tokia?

Pozerám sa na to inak, rada by som na májových majstrovstvách Európy zájsť dobrý výsledok. Body sú tak nastavené, že Janka (Dukátová – pozn. red.) by musela skončiť do 5.miesta a ja obsadiť 32. miesto, aby som do Tokia na olympiádu necestovala. Ja pomýšľam na vyššie priečky, možno by som chcela získať aj medailu. Minulý rok som už na Svetových pohároch bola veľmi blízko, našli sa tam však chybičky krásy, no tento rok sme na vode najazdili obrovské kvantá a verím si, že budem mať dobre natrénované na sto percent.

Ako ste si nastavili zimnú prípravu pred novou sezónou?

Každému sa teraz ťažko plánuje. Nasledujúci týždeň máme odísť do Dubaja na kondičné sústredenie, predsa u nás je už zima na tej vode a nie je to ideálne. Budeme veľa behať, posilňovať, bicyklovať či plávať. Samozrejme, morský vzduch je vždy pozitívne pre posilnenie zdravia. Následne v decembri máme ísť na Štrbské Pleso, kde máme v pláne trénovať aeróbnu i anaeróbnu vytrvalosť. Potom v januári ešte mám sústredenie v Ramsau.

Vrcholom snaženia najbližšieho roka bude určite olympiáda?

To by mal byť môj vrchol. Celý rok sa snažím dostať cez všetky negatívne veci a ísť naplno, lebo asi každý športovec maká, aby uspel na olympiáde.

Darí sa vám zvládať aj štúdium na vysokej škole popri profesionálnemu športu?

No to je dobrá téma. Som v druhom ročníku, len mám to dosť perné, lebo 16 predmetov spraviť je masaker. Letný semester som pre prípravu na olympiádu neštudovala, aby som dobre pripravila. Prerušila som si štúdium respektíve spravila len dva predmety za málo kreditov. Teraz to potrebujem dohnať, i keď je to dosť náročné. Máme online školu, čo je dosť ťažšie. Máme veľa seminárov, zápočtov, skúšok. Napríklad ak idem zabehnúť dvanásťminútovku, tak si ju musím natočiť na video, potom aj zmerať, na čo potrebujem ďalšieho človeka.

Kedy naposledy ste boli doma v Žiline? Stíhate niekedy ísť pozrieť rodinu?

V sobotu doobeda som ešte trénovala, potom som prišla pozrieť rodinu domov. Nechodím vôbec často.

Ťažko sa identifikuje vaše miesto bydliska, niekde sa uvádza Teplička inde Považský Chlmec. Ako to je v skutočnosti?

Rok som žila v Tepličke nad Váhom, potom som sa presťahovala do Žiliny, konkrétne časti Považský Chlmec, kde mám aj trvalé bydlisko. S pokojom si uvádzam, že som Žilinčanka.

Takže aj v Bratislave ste stále srdcom Žilinčanka?

Ja som skôr cezpoľná, dosť sa z toho smejem. Od 16-tich rokoch som stále preč mimo domu, najprv som bývala štyri roky v Liptovskom Mikuláši, teraz som druhú sezónu v Bratislave a s priateľom si riešime spoločné bývanie, no je to ešte beh na dlhé trate. Zatiaľ s cestovaním nemám problém, mám auto, tak v pohode.

V aute vám to ide tak dobre jak v kajaku?

Mám automat, takže okej. Ak by som však mala po Bratislave chodiť na manuálnej prevodovke, tak asi by to nebolo dosť dobré.

V Žiline je športovým pojmom číslo jeden Sagan, Mintál tiež nezaostáva. Nastal čas budúci rok aj na popularitu Mintálovej?

Bodaj by ste mali pravdu. Teraz ľudia na Slovensku pomaly ani nevedia, čo je vodný slalom a pritom sme najúspešnejší šport v krajine. Dúfam, že sa mi podarí úspech a raz snáď bude verejnosť poznať aj moje meno.

Čo robí vodný slalom zle, že ho verejnosť až tak dobre nepozná?

Hnevá ma tento stav, sme úspešný šport a mali by sme mať lepšie podmienky. Posledné dva roky medializácia nášho športu sa zlepšila, predtým to bolo nula bodov. Bežný človek si ide zahrať futbal, lyžovať, bicyklovať. Zas kto teraz pôjde si sadnúť do kajaku a splaviť kanál? Je to dosť náročnejšie a musíme viac robiť na marketingovom poli, aby sme náš šport v očiach verejnosti viac predali.

Aký máte odkaz pre čitateľov Žilinského večerníka?

Hlavne si dávajte pozor, dodržiavajte všetko  čo je treba. Pevné zdravie a veľa športu.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív E.M.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod