Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Šport

Žilinčanka Mintálová tvárou pri predstavovaní olympijského oblečenia

Tokio sa nezadržateľne blíži. Slovenskí športovci sa na letnej olympiáde v Tokiu (od 23. júla do 8. augusta) predstavia v novej kolekcii oblečenia, kde dominuje motív vychádzajúceho slnka príznačný pre Japonsko.

10.06.2021 | 11:09

ČIČMANY NAHRADIL ČATAJ

Milá slávnosť Slovenského olympijského a športového výboru sa udiala presne 50 dní pred začiatkom hier. V jednom z bratislavských hotelov odhalili športovú a voľnočasovú kolekciu oblečenia, kde sa prvýkrát využil čatajský vzor. Slávnostný odev bude mať premiéru 15. júla na sľube členov výpravy u prezidentky SR Zuzany Čaputovej, navrhla slovenská módna návrhárka Ema Kleinová. Príznačný je motív kruhu s odkazom na vychádzajúce slnko. „Teším sa, že na príprave kolekcie participovali samotní olympionici a až po ich pripomienkovaní a následnom schválení išla zelená pre výrobcu. Materiál, dizajn a ostatné prvky spĺňajú tie najprísnejšie kritériá. Verím, že sa oblečenie bude páčiť športovcom i športovým fanúšikom, že sa olympionici v ňom budú cítiť veľmi dobre a aj vďaka nemu z nich bude vyžarovať pohoda, čo je jedna z dôležitých podmienok športového úspechu,“ povedal zástupcom médií pri predstavovaní oblečenia prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel. Pri čatajskom vzore je snahou predstaviť ďalší slovenský región. Čataj je v rámci výtvarnej kultúry zameranej na ornamentálne výšivky jeden z najbohatších regiónov Slovenska. „Nechcela som vzor otrocky skopírovať, ale chcela som vytvoriť vlastnú podobu v štylizovanej forme, ktorá by vhodne reprezentovala našu krajinu. Snažila som sa krížikovú, viac geometrickú výšivku z Čičmian vrátiť do rastlinnej, organickej podoby,“ vysvetlila módna návrhárka Ema Kleinová.

 

POHODLNÉ A AJ KRÁSNE

Na propagačných fotografiách sa objavilo už viacero slovenských olympionikov s istými miestenkami do Tokia. Jednou z nich bola aj žilinská vodná slalomárka Eliška Mintálová, ktorej robil spoločnosť jej kolega na divokej vode Jakub Grigar. „Musím sa priznať, že v každom type oblečenia sa cítim dosť dobre a pohodlne, čo je pre mňa základ. Tiež však sa mi páčia tieto veci dizajnom či farbou a kiež by nám priniesli úspech. Oblečenie máme, už len treba naháňať medaily. Za tým je však ešte ťažká cestá, každý z nás sa poctivo pripravuje na svoj výkon,“ povedala nám Mintálová na margo novej kolekcie v jej šatníku.

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív SOŠV

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod