Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| -0°C

Spravodajstvo

Žilinčanom prekážajú vyschnuté kvetinové záhony

Kvety na žilinskom Bulvári podľa našej čitateľky trpia. Upozornila nás, že už druhý týždeň eviduje vyschýnajúce záhony. Pýta sa, kto poleje kvety, ktoré boli vysadené i z našich peňazí?

29.07.2013 | 14:47

ŽILINA. Pestrá výsadba na Bulvári skrášľuje životné prostredie. Vysoké teploty však dávajú zabrať nielen ľuďom, ale aj kvetom. Počas dlhotrvajúcich horúcich dní trpia a potrebujú oveľa viac vlahy. Upozornila nás na to obyvateľka z Hlín. „Chodievam cez Bulvár a minulý týždeň som si všimla, že kvety po ľavej strane od Auparku sú veľmi suché. Myslela som si, že cez víkend ich niekto poleje, ale vyzerá to, že nie. Kedy ich kto poleje? Veď boli vysadené aj z našich peňazí, treba sa o ne starať. Sama by som ich poliala, kebyže mám vodu,“ hovorí.     


Záhony poliali v piatok


Mesto realizuje kvetinovú výsadbu pravidelne každý rok. Tento rok sú v kvetináčoch vysadené rôzne druhy letničiek, napríklad aksamitníky alebo tzv. afrikány, begónie, bakopy či šalvia a v kvetináčoch na stĺpoch verejného osvetlenia sú rôzne druhy pelargónií.
Výsadbu kvetín do záhonov a kvetináčov realizuje mesto pravidelne každý rok a zabezpečuje aj ich polievanie. „Časový interval závisí od poveternostných podmienok a aktuálneho stavu počasia. Tento týždeň sa polievajú muškáty a letničková výsadba,“ informoval nás mestský hovorca Pavol Čorba minulý štvrtok. Podľa očitých svedkov sa na Bulvári zalievali kvety hneď v piatok ráno.

Zalievanie treba prispôsobiť počasiu

Letničky pôvodne vznikli na okrajoch púští alebo obrábaných pôd. Milujú slnko, a ak ich umiestnime do polotieňa, budú sa vyťahovať do výšky a na stonke bude málo kvetov. Podľa našich záhradkárov ide v podstate o nenáročné kvety, ale niektoré druhy si vyžadujú viac pozornosti. „Aby sme dosiahli krásnu letnú záhradku, musíme dbať na dostatok svetla a vody. Zalievanie musíme prispôsobiť výkyvom počasia,“ hovorí pani Mária z Bôrika, kde jedna rozkvitnutá záhradka strieda druhú. V tej jej sa nachádzajú gazánie, petúnie, begónie i fuchsia. Obľubuje hlavne pelargónie alebo ľudovo nazývané muškáty, pretože sú to vraj veľmi vďačné kvety. „Ak je dlhotrvajúce slnečné počasie, zalievam svoje letničky každý deň. Letničky majú pomerne vysoké nároky na vlahu. Ale ak je zatiahnuté, treba ich zalievať radšej menej, aby sme ich nepreliali,“ odporúča záhradkárka na dôchodku. 
Letničkám sa darí v piesčito-hlinitých pôdach, neznášajú málo priepustnú, ale ani premokrenú hlinu. To môže mať za následok vznik pôdnych húb a hnitie koreňov rastlín.

 

Veronika Cvinčeková

Snímka autorka

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod