Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -0°C

Zaujalo nás

Žilinská nemocnica dostala do daru ďalšie monitory dychu pre novorodencov

Nadácia Križovatka darovala novorodeneckému oddeleniu Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline ďalších 13 kusov nových monitorov dychu BabySense v hodnote 1040 eur a tiež 60 balení plienok.

06.03.2020 | 12:55

Generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek zdôraznil, že vďaka Nadácii Križovatka a jej partnerom je v Žiline už každé jedno lôžko novorodenca plne vybavené monitorom dychu.

„Vlani sa nám podarilo kompletne vymeniť všetky novorodenecké postieľky, do ktorých môžeme vďaka Nadácii Križovatka vkladať moderné prístroje upozorňujúce na zástavu dýchania bábätiek. Mamičky si tak môžu byť isté, že ich deti odpočívajú nielen komfortne a zdravo, no tiež bezpečne. Ďakujem preto všetkým členom Nadácie Križovatka a sponzorom, ktorí našej nemocnici pomohli nové monitory dychu získať,“ uviedol Igor Stalmašek.

Podľa slov riaditeľky Nadácie Križovatka Táni Tomasch je cieľom neziskovej organizácie vybaviť prístrojom BabySense všetky slovenské pôrodnice a novorodenecké oddelenia.

„Snažíme sa šíriť povedomie o syndróme náhleho úmrtia dojčiat a o možnostiach ochrany ohrozených detí do jedného roku veku. Tento monitor dychu nielen stráži zástavu dychu, ale tiež apnoe pauzy a akékoľvek nepravidelnosti dychu dieťaťa. Pri vzniku problému okamžite spustí alarm, aby privolal pomoc rodiča, ktorý môže v prípade potreby včas poskytnúť dieťaťu prvú pomoc,“ zdôraznila Táni Tomasch.

Monitor dychu BabySense je podľa nej historicky prvým výrobkom na svete svojho druhu, ktorý spĺňa náročné klinické skúšky a zároveň je Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv registrovaný ako zdravotnícka pomôcka.


„Bohužiaľ, lekári dokážu stanoviť diagnózu až po smrti dieťatka. Pravdepodobne ide o poruchu dýchania, ktorá vzniká už v tehotenstve a podieľa sa na nej viac rizikových faktorov, napríklad aj fajčenie matky, nižšia pôrodná hmotnosť nedonosených detí alebo dvojčiat, rovnako však rôzne oslabenia detského organizmu a choroby dýchacích ciest,“ uviedla Katarína Jackuliaková s tým, že práve monitor dychu dokáže rodičov a zdravotníkov na problémy okamžite upozorniť.

„Vtedy je veľmi dôležité dieťatko okamžite skontrolovať, vybrať z postieľky a poskytnúť mu pomoc,“ zdôraznila primárka novorodeneckého oddelenia.

Po skončení hospitalizácie umožňuje žilinská nemocnica v spolupráci s Nadáciou Križovatka požičať monitor dychu domov. „Monitory dychu sme takýmto spôsobom poskytli už približne trom tisíckam maminiek, ktoré sa na bezpečný spánok svojich detí mohli spoľahnúť aj po návrate domov z nemocnice,“ doplnila K. Jackuliaková.

Autor: - r -

Zdroj: FNsP Žilina

Foto: FNsP Žilina

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod