Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -1°C

Šport

Žilinská univerzita hostí Letnú univerziádu: kvalita všetkých súťaží bude zabezpečená na profesionálnej úrovni

Prísť, zažiť a zvíťaziť na Letnej univerziáde SR 2020 môžu univerzitné tímy študentov aj jednotlivci. Žilinská univerzita v Žiline je hrdým organizátorom Letnej univerziády Slovenskej republiky, ktorá sa uskutoční 5 – 8. októbra. Ide o najvýznamnejšie športové podujatie vysokoškolákov a pri tejto príležitosti sme sa zhovárali s rektorom UNIZA Jozefom Jandačkom.

30.09.2020 | 16:34

Aký význam má pre vašu univerzitu podpora športu i športových aktivít?

UNIZA chce podporovať a zaujať študentov nielen kvalitným vzdelávaním, ale aj mimoškolskou výchovou s premyslenými cieľmi a obsahom na celý rok pre rôzne skupiny študentov. Ústav telesnej výchovy (ÚTV) na UNIZA ponúka všetkým študentom až 27 športov, z ktorých si môžu vybrať podľa vlastnej preferencie či vzťahu ku konkrétnemu športu, s dôrazom na zdravý životný štýl, osobnostný rozvoj alebo telesnú zdatnosť. Veľmi obľúbené sú aj telovýchovné sústredenia zážitkového typu (ferraty, splavovanie, surfing, paddleboard, lyžovačka v Alpách a pod.), ktoré stmeľujú kolektív, prinášajú silnejšie vzťahy a v období študentského života patria medzi nezabudnuteľné a jedinečné, majú presah aj po skončení štúdia. Mnohí absolventi spomínajú na svoj študentský život, keď sa naučili hrať tenis či strieľať z luku. Tieto možnosti, príležitosti učiť sa alebo zdokonaľovať športy, sa im v pracovnom živote vyskytujú v menšej miere, o to viac si ich vážia. UNIZA je naklonená rozvíjaniu športových aktivít, ktoré formujú hodnoty mladého človeka aj v sociálnom kontexte modernej doby. Pokiaľ robia študenti to, čo ich baví, využijú príležitosť športovať a prejavia svoj talent, dosiahnu pocit spokojnosti a radosti, ktorý sa automaticky prenáša aj na ich samotný študijný výkon. Veríme, že v dohľadnej dobe dobudujeme aj kvalitnú športovú infraštruktúru, kde sa budú môcť ešte viacej realizovať.

Letná univerziáda je pre študentov určitým vrcholom, je podľa vás enormný záujem od nich uspieť na tomto podujatí?

Uspieť na súťažiach LU je určite vecou prestíže každého športovca, ktorý sa súťaže zúčastňuje. Samozrejme, musíme si uvedomiť aj to, že akademické súťaže v našom systéme športu nie sú dosť „uznávané“ a nie každý im venuje dostatočnú vážnosť, čo vidíme napríklad v športových správach, kde sú výsledky málokedy uvádzané aj napriek tomu, že kvalita súťaží je na vysokej úrovni. Aj na UNIZA je niekoľko výborných športovcov, ktorí chcú aj popri štúdiu ďalej športovať a práve títo vyhľadávajú kvalitné podmienky na športovanie ako rovnováhu pri dosahovaní študijných výsledkov a akademického titulu. Chcú uspieť, chcú zažiť LU SR 2020 a zvíťaziť. Presná definícia úspechu alebo víťazstva je však vždy individuálna. Našim súťažiacim športovcom z UNIZA prináša štúdium a šport naplnenie a radosť, ale aj úspech a zážitok, ktorý chcú zažiť aj na Letnej univerziáde SR 2020.

Akú medailovú zbierku chcete získať pre žilinské farby? Stanovili ste vašim študentom aj nejaké ciele?

Našou ambíciou je uspieť v súťažiach kolektívnych športov, vo volejbale mužov a žien a predovšetkým v basketbale. Tieto športové disciplíny patria k našim tradičným úspešným športom. Určite sa necháme prekvapiť aj nejakým individuálnym úspechom v individuálnej športovej disciplíne.

S akým pocitom budete spokojný po skončení univerziády?

Keď sa nám podarí ukončiť všetky plánované súťaže v plnom zdraví a bez problémov (COVID-19). Som presvedčený, že kvalita všetkých súťaží bude zabezpečená na profesionálnej úrovni a verím, že účastníci LU SR 2020 si odnesú len pozitívne dojmy.

Ako vnímate prepojenie univerzitného športu a štúdia na Žilinskej univerzite?

Ak sa vrátime na chvíľu do histórie, zistíme, že veľmi silné zastúpenie v našom meste mal basketbal. História žilinského basketbalového klubu sa začala písať v roku 1919, ale prvý oficiálny zápas sa hral oveľa neskôr, až v roku 1941. V začiatkoch svojej existencie vystupoval klub pod názvom ŠK Žilina, neskôr TJ Lokomotíva Žilina a následne už pod vlajkou Telovýchovnej jednoty Slávia VŠD. Práve v sezóne 1977/1978 vybojovali naši študenti prvé miesto v prvej Slovenskej národnej lige, čím si zabezpečili postup do federálnej ligy. Prečo to spomínam? Všetky tie ďalšie ročníky boli veľmi úspešné. Išlo o elitných hráčov a našich veľmi dobrých študentov. Mnohí z nich zastávali a zastávajú popredné manažérske pozície. Bola to krásna ukážka, ako sa dá spojiť náročné technické štúdium s vrcholovým športom. Aj dnes sú mladí športovci na UNIZA flexibilní a vytrvalí, vedia, ako veľmi je dôležitá technika a odbornosť v živote športovca, ale aj inžiniera, ako ich vlastné nastavenie cieľov a sebapoznanie motivuje k lepším výkonom. Na prvej športovej disciplíne Letnej univerziády v atletike sme získali 1. 9. 2020 prvú medailu a veríme, že k nej pribudnú aj ďalšie.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív A.V.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod