Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Spravodajstvo

Žilinské babenky spomínajú: Majka, nikdy na teba nezabudneme

Nedávno nás opustila Mária Zagatová, výnimočná a talentovaná žena, ktorú poznalo mnoho Žilinčanov. Jej energia sa prejavovala nielen na javisku pri tanci, ktorý sa jej stal životnou vášňou, ale aj v súkromnom živote, či pri stretnutiach s priateľmi. Žilinské babenky, ktoré roky viedla, si s láskou a úctou na ňu spomínajú.    

16.12.2021 | 09:06

Mária Zagatová bola doslova žilinskou legendou. Jej humor a energiu obdivovali mnohí. Nedávno nás navždy opustila a my sme sa rozhodli na ňu zaspomínať s Máriou Peterkovou, ktorej odovzdala aj vedenie jej obľúbeného súboru Žilinské babenky. „S hlbokým žiaľom a zármutkom v srdciach spomíname na našu drahú Majku, diplomovanú učiteľku tanca, ktorá nám 1. decembra odišla v tichosti do tanečného neba. Bola to úžasná, vitálna, energická a výnimočná dáma. S láskou a so cťou vychovala dve úspešné, dnes už dospelé, deti,“ spomína so smútkom pani Peterková.


 

PRÁCA KONÍČKOM

Podľa všetkých, ktorí si ju pamätajú, nikdy nezabúdala na svoju náročnú prácu, ktorá sa stala aj jej koníčkom. Po skončení školy začala pracovať v kultúre, zúčastňovala sa tanečných súťaží, za ktoré žala prvé úspechy. Taktiež začínala s moderovaním firemných a iných akcií. K srdcu jej prirástla jej celoživotná láska - spoločenský tanec. „V roku 1968 aj s rodinou prišla do Žiliny, kde zapustila svoje korene. Do dôchodkového veku pracovala v Ľudovej škole Žilina a základom tanca a baletu učila aj malé detičky. Po nástupe na dôchodok neostala nečinná. Až do veku 70 rokov svojho života aktívne pracovala a pokračovala v učení tanečnej výchovy v Bytči,“ hovorí o plodnom živote pani Zagatovej.  

Vytvorila veľa tanečných kreácií, choreografií, spracovala ich dramaturgicky aj po režisérskej stránke. Vychovala množstvo tanečníčok a tanečníkov, ktorí sa k nej vždy hrdo hlásili. „Za túto záslužnú prácu obdržala viacero ocenení a vyznamenaní a ako prvá učiteľka tanca na Slovensku bola uvedená do Siene slávy slovenského tanečného športu. V pokročilom veku sa zapojila a účinkovala v európskom projekte divadla a tanca EDGE. Vystupovala napríklad v Českej republike, Maďarsku ale aj v Španielsku,“ hovorí o jej úspechoch a spomína na jej energickú povahu.


 

VEĽA ELÁNU A ENERGIE

„Keďže mala vždy energie na rozdávanie, založila v roku 2010 pri DC seniorov-mesto tanečný krúžok  Žilinské babenky, ktorý, ako hovorila, stal sa jej druhou rodinou,“ priblížila aj túto činnosť. Členky vedia, že to nemala s nimi vždy jednoduché. „Strávili sme spolu veľa času, bola si obetavá a trpezlivá, naučila si nás pekné choreografie salónnych tancov, country tancov a disco. Budeme v nich pokračovať aj naďalej, ako si si to sama priala. Našli sme si nové priateľstvá a pohybom upevňovali zdravie. Tvojou zásluhou a organizačnými schopnosťami sme ich mohli prezentovať na rôznych podujatia a akciách,“ povedala s tým, že známe sú najmä Festival seniorov, stretnutia troch generácií na hranici Turzovka ale aj Východná, ktoré organizovala Jednota dôchodcov, Bielsko Biala- Poľsko, Bratislava, TV Generácia, TV JOJ Česko-Slovensko má talent, ale aj každoročná Štvorylka a vystúpenia v Žiline a okolí.


 

„Dnes sme vďaka tebe dobrý kolektív, ktorý vie držať spolu, vie sa smiať, smútiť i radovať. Mali sme a máme z toho radosť, ktorá je iskrením života, premieňa všedné dni na krásne zážitky a spomienky. Drahá naša Majka, za všetko ti ďakujeme, za to, že si bola a navždy ostaneš v našich srdciach s krásnymi a nezabudnuteľnými spomienkami. Nikdy na teba nezabudneme. S láskou tvoje Žilinské babenky,“ poslala odkaz do neba.

 

 

 

Foto: Š.Š.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod