Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -2°C

Šport

Žilinské centrum mesta patrilo športovcom

V piatok 3. septembra patrilo Námestie Andreja Hlinku po roku opäť žilinským športovcom, ktorí sa tu stretli na 3. ročníku Burzy športových klubov. V krásnom slnečnom počasí predstavilo svoju činnosť a úspechy viac ako dvadsať klubov, ktoré si v centre mesta „ulovili“ aj nových členov.

06.09.2021 | 14:45

NOVÉ SKÚSENOSTI A PRIATEĽSTVÁ

„Námestie bolo zaplnené, počasie nám prialo. Akcia sa teší obľube športovcov aj návštevníkov, čím sa napĺňa myšlienka autora podujatia, poslanca, Roba Kaššu a nášho odboru Mestského úradu pod vedením Ingrid Dolníkovej, mať spoločný deň pre žilinské kluby, počas ktorého sa nielen odprezentujú, ale si aj navzájom odovzdajú skúsenosti a nadviažu nové priateľstvá. Veríme, že sa podujatie stane dlhoročnou tradíciou Žilinského kultúrneho leta a už budúci rok prekvapíme zúčastnených športovcov a návštevníkov nejakými novinkami,“ povedal o akcií pre Žilinský večerník Matej Franek z Referátu športu Odboru školstva, kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja Mestského úradu v Žiline.


 

 

OKREM KLASÍK  AJ EXOTIKA

Okrem tradičných športov sa na námestí predstavili aj odvetvia, ktoré sú v našich zemepisných šírkach doslova exotické. Takým je napríklad chanbara, ktorú so svojimi klubovými kolegami propagovala Dajána Čomorová: „Je skvelé, že mesto Žilina usporiadalo takúto akciu. Deti a aj rodičia si majú možnosť na jednom mieste vyskúšať veľa športov a rozhodnúť sa pre ten najvhodnejší pre nich. My zastupujeme klub Žilinských drakov – CHANBARA.  Ide o japonské bojové umenie so športovo upravenými mečmi vhodné úplne pre každého od 6 rokov. Na tréningoch používame hlavne mäkké penové meče - krátke, dlhé, kombinácie týchto dvoch a meče so štítmi, na súťažiach športové airsoftové. Chanbara je tak bezpečným športom, že na ochranu pred súperom používame iba prilbu. Jeho bezpečnosť často prirovnávame k šachu, aj napriek tomu, že u nás ide o bojové umenie.“


 

 

Zúčastnené kluby: Juventa Žilina – atletika a florbal, La skala – horolezectvo, Reflex Žilina – lukostreľba, Cech Terra de Selinan – lukostreľba a šerm, Grasshoppers Žilina – florbal, TJ Mladosť Žilina – šach, TJ Mladosť Žilina – džudo, Žilinský klub vodákov – zjazd na divokej vode, Žilina Bears – rugby, Žilina Warriors – americký futbal, Slovan Malá Fatra – hádzaná, Karate klub AC UNIZA – karate, HK Šarpoš – horolezectvo, Žilinskí Draci – chanbara, FC Juventus Žilina – futbal, MB Ski – lyžovanie, ŠKP Žilina – atletika, Žilinský športový klub – paralympijské športy, CVČ Žirafa – hokejbal, HC Uniza – univerzitný hokej, MsHKM Žilina – mládežnícky hokej, Gymnastika a fitness Žilina – gymnastika.


 

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod