Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 8°C

Šport

Žilinské plážové volejbalistky v Budapešti nesklamali

V Budapešti sa koncom augusta konali mládežnícke beachvolejbalové šampionáty stredoeurópskej zóny MEVZA v kategóriách do 18 rokov a do 20 rokov. Na turnajoch štartovali aj naše žilinské volejbalistky, pričom ich súperkami boli dvojice z Rakúska, Česka, Slovinska, Chorvátska, Cypru, Maďarska a Izraela

31.08.2021 | 10:17

ÚSPECH NA MEDZINÁRODNOM FÓRE

„Dievčatá si účasť na MEVZE vybojovali umiestnením na majstrovstvách Slovenska v kategórii U20, teda v akoby v juniorkách, kde získali prvé dve priečky. Turnaja v Budapešti sa zúčastnili dve Žilinčanky.  Michaela Páneková (odchovankyňa Volley academy žilina aktuálne Slávia EU Bratislava) hrala s Paulínou Košíkovou (Slávia EU Bratislava) a druhá Žilinčanka Zuzana Čurná (Volley academy Žilina) hrala s Kristínou Čiernou (Nové mesto nad Váhom). Beachovú sezónu absolvuje časť dievčat pod hlavičkou nášho klubu BVC Žilina,“ uviedol tréner BVC Žilina Peter Minárik na margo turnaja v Budapešti, kde sa hral mládežnícky šampionát plážového volejbalu stredoeurópskej zóny MEVZA. Žilinčankám sa darilo, a v nabitej konkurencii sa nestratili. „Obe dvojice skončili na delenom piatom mieste, čo je spomedzi 12 kvalifikovaných párov úspech. Prvá štvorka bola kvalitou hry dosť odskočená a bolo vidieť veľký rozdiel medzi dvojicami ktoré trénujú beachvolejbal celoročne, kým naše dievčatá iba sezónne (po skončení sezóny v šestkovom volejbale prejdú na plážový volejbal). Rastúca popularita volejbalu na piesku môže priniesť aj Slovensku mnoho nových reprezentantov a aj olympionikov. Vyrastajú niektorí z nich práve v Žiline? „Aktuálny vek dievčat je zlomový, musia sa rozhodnúť či budú hrať normálny volejbal, alebo sa presmeruje na plážový, aby dokázali byť konkurencie schopné aj vo svete. Ak sa podarí v Žiline zrealizovať krytú halu na plavárni, tak plážovému volejbalu to neskutočne pomôže.  Bola by tu nová možnosť a to trénovať tento šport celoročne. Zatiaľ je jediná svojho druhu v Bratislave a dievčatá by mali nový zmysel trénovať celoročne. My ako klub združujeme hráčov Žiliny, ktorí na konci mája skončia halovú sezónu a potom idú na piesok, pričom sa  im snažíme zabezpečiť kvalitné tréningy a prípravu“ vysvetlil Peter Minárik.

NEŠŤASTNÝ PRESUN NA VÝCHOD

Peter Minárik je dlhodobo aj tvárou mužského volejbalu v Žiline. Klub VO AC UNIZA by mal štartovať v novej sezóne naďalej, tentoraz však v skupine východ. „Pevne veríme, že sezóna začne. Prvá liga mužov je prihlásená, hrať budeme štandardne na Stavbári. Do prvej ligy mužov sa tento rok prihlásil aj Púchov, čím nás odsunul do skupiny východ, takže sa tešíme na celodenné výjazdy do Humenného, Revúcej, Svidníka a podobne. Cieľ je si zahrať, kvalitu ostatných tímov nepoznáme.“ VO AC UNIZA Žilina je stále v procese prioritnej výchovy mladých talentov, na vyššie ciele v podobe extraligy sa pozerá maximálne pragmaticky. „Za halu na Stavbári platíme 15 tisíc eur ročne, no minulý rok sa nehralo a ušetrili sa určité financie. Podarilo sa zohnať nejakých sponzorov na sezónu, finančne sme zabezpečení. Hlavne nech sa celá sezóna dohrá, lebo tá minulá bola iba o jednom kole. Aktuálny stav mužského volejbalu v Žiline je smutný, čo s tým ďalej vieme všetci. Ideálne by bolo nájsť generálneho sponzora, zohnať pár profesionálov ktorý by doplnili káder a viete uvažovať o extralige. My sa stále chceme venovať mládeži a vychovať si vlastných hráčov, na čom neustále pracujeme,“ dodal Peter Minárik.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod