Žilinský Večerník

16. apríl 2024 | Dana, Danica
| 5°C

Zaujalo nás

Žilinské veštice nedajú pokoj. Buď vás ožobráčia, alebo prekľajú

Aj vám sa stalo, že vás v meste oslovila neznáma žena s otázkou: Koľko je hodín? a následne vám ponúkla, že vám vyveští z ruky? Pozor na takéto indivíduá! Za svoju „službičku“ budú od vás pýtať peniaze, dokonca sa neštítia vás odprevadiť až k bankomatu. Podľa nášho čitateľa potom takto „zarobené“ peniaze investujú do hracích automatov.

22.01.2020 | 12:30

„Chcem vás upozorniť, že v uliciach Žiliny sa pohybujú občania, ktorí pýtajú peniaze s odôvodnením, že sú na ulici alebo ponúkajú služby veštenia. V poslednom období bolo zistené, že títo ľudia prehrávajú vyžobrané peniaze v miestnych herniach. Rád by som upozornil obyvateľov Žiliny, aby boli ostražití a nikomu nedávali svoje peniaze,“ napísal nám do redakcie obyvateľ Žiliny Marián.

A BANKOMATOVÚ KARTU NEMÁTE?
Žiaľ, so žilinskými veštkyňami má skúsenosti aj naša kolegyňa z redakcie.

„Je to možno aj 10 rokov, čo ma na Mariánskom námestí zastavila žena rómskeho pôvodu a pýtala sa ma, koľko je hodín. Tak som jej zo slušnosti odpovedala. Hneď sa mojej reakcie chytila a ponúkla sa, že mi vyveští. Priznám sa, bola som v tom momente akási roztržitá a nechala som sa „ukecať“. Ako mi vyveštila (už si ani nepamätám, čo mi vlastne „predpovedala“), začala si za svoju službu pýtať peniaze, lebo vraj má doma malé deti a potrebuje im kúpiť čosi na jedenie. Keď som jej povedala, že mám len zopár drobných, tak sa ma drzo opýtala, či mám pri sebe bankomatovú kartu. To som ju už poslala kade ľahšie,“ podelila sa o svoju skúsenosť s pofidérnymi ženami naša spolupracovníčka.

Podobné skúsenosti, bohužiaľ, majú mnohí z vás. Na základe našej malej ankety, ktorú sme spustili cez sociálne siete, sme vyhodnotili, že tieto ženy „pôsobia“ v Žiline už niekoľko rokov, zdržiavajú sa najmä v centre mesta, na autobusovej stanici alebo pri žilinskej nemocnici. Ich obeťami sú v drvivej väčšine predstaviteľky nežného pohlavia.


„Moja skúsenosť je tiež spred 10 rokov. Na Predmestskej ma zastavila pani, že koľko je hodín. Ešte som kvôli nej zastavila, lebo som bola na bicykli. Povedala som jej čas a ona mi strhla ruku, že mi vyveští. Na to som reagovala vyjadrením, že ja tomu neverím. A ona na to: „Ukážte mi ruku a myslite na niečo... Myslíte na zdravie?“ Ja: „Nie.“ Ona: „Myslíte na peniaze?“ Ja: „Nie.“ Ona: „Myslíte na lásku?“ Ja: „Áno.“ Ona na to: „Vidíte, aká som dobrá veštica,“ zapojila sa do diskusie čitateľka Martina.

Potom nasledoval klasický scenár. „Veštica“ začala zo seba súkať všeobecné veštby, ktoré sa hodia na každého a následne si vypýtala od pani Martiny odmenu. „Nakoľko mala pri sebe veľkého chlapa, dala som jej po viacerých naťahovačkách nejaké drobné. Tvrdila, že vraj nie je odtiaľto. Bonus bol, keď som ju o približne dva týždne stretla v parku pod bývalým Tescom a opäť sa ma opýtala, koľko je hodín. Na to som jej
odvetila, že nechcem vyveštiť a už jej nebolo,“ poznamenala naša čitateľka.

INFORMUJTE MESTSKÚ POLÍCIU
Aj keď oba spomínané príbehy sú už niekoľko rokov staré, tento nežiaduci jav v Žiline naďalej pretrváva. Aj napriek mnohým skúsenostiam, s ktorými ste sa s nami podelili, však na mestskej polícii neevidujú doteraz žiadne podnety alebo upozornenia ohľadom žien – veštíc.

„Mestská polícia Žilina neeviduje žiadne oznamy v súvislosti s ponukou pouličného veštenia,“ reagoval na našu otázku zástupca náčelníka Mestskej polície Žilina Martin Matejko.

Ako ďalej podotkol, takéto konanie je možné kvalifikovať ako odplatné poskytovanie služby. „Z pohľadu mestskej polície môže ísť o priestupok neoprávneného vykonávania zárobkovej činnosti, za ktorý môže byť páchateľovi v blokovom konaní na mieste udelená pokuta v hodnote do 33 eur,“ uviedol k možnému postihu.

„V tejto súvislosti je vhodné, aby obyvatelia zvážili využitie takýchto „služieb“, dbali na svoju bezpečnosť a majetok a v prípade podozrenia na protiprávne konanie vec bezodkladne oznámili Mestskej polícii Žilina,“ vyzval k súčinnosti obyvateľov mesta zástupca náčelníka.


ANKETA

  • Aké máte skúsenosti so žilinskými vešticami? Vyberáme najlepšie odpovede v rámci ankety, ktorú sme spustili v online priestore.

Vlasta: Áno, chodia viaceré a už dlhší čas. A sú pekne otravné. Ak sa ich chcete zbaviť a poviete, že aj tak máte len euro-dve, tak vás popreklínajú do desiateho kolena.

Gabriela: Mala som tú česť asi pred rokom. Keď som povedala, že nemám záujem, povedala, že to veľmi oľutujem.

Eva: Jasné, aj mne sa to stalo viackrát a vždy poviem (keďže viem, o čo ide), že hodiny sú na veži, nech sa pozrie tam. A mám pokoj.

Edit: Mňa takto zastavila asi už trikrát pred nemocnicou a tiež zakaždým s otázkou, že koľko je hodín. Hneď mi začala veštiť, dokonca mi aj vlas vytrhla. Keď som jej nedala nič, začala kričať a preklínať. Normálne som dostala strach. Stretla som ju tiež aj na autobusovej stanici, ale to som sa už „pakovala“.

Zdroj: FB Žilinský večerník

Foto: archív, Pixabay

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod