Žilinský Večerník

20. apríl 2024 | Marcel
| 1°C

Šport

Žilinské volejbalistky majú extraligu vo vačku, už „len“ zohnať peniaze

Ak sa do 1.júla žiadny tím neodhlási, tak ženská volejbalová extraliga by mala mať 9 účastníkov. Medzi nimi by mala figurovať aj Žilina, ktorá postúpila z prvej ligy a napokon baráž o extraligu absolvovať nemusela. Funkcionárov VA Žilina čaká perný mesiac, keď budú musieť zohnať potrebný balík prostriedkov na zabezpečenie extraligového ročníka. To nám v prvotnej reakcii po formálnom postupe zdôraznil aj prezident klubu Dalibor Andrisík.

24.06.2020 | 13:15

Mali ste hrať baráž, no napokon ste v extralige. Ako sa to udialo?

Federácia  piatok 19.júna  rozhodla, že baráž o extraligu sa hrať nebude a po zasadnutí extraligových klubov sme my aj Pezinok do nej postúpili. Teraz máme mesiac na to, aby sme podali prihlášku. Termín je do 1.7. a pred nami je otázka, že čo ideme robiť?

Teda?

Zháňať peniaze. Uvidíme, ako sa prehodnotia financie zo športových dotácii od mesta po skončení basketbalistov v extralige a budeme oslovovať aj potencionálnych sponzorov. Na extraligu s čisto slovenskými hráčkami potrebujeme dokopy 60 tisíc eur.

V úplne skromnom režime by to mohlo byť aj menej ako napríklad 30 tisíc?

Toľko by nás vyšla iba réžia bez žiadnych platov pre hráčky. Sám si to nedokážem predstaviť, že by sme vedeli v takomto režime fungovať rok. Pre nás je to ešte čerstvé, určite budeme kontaktovať mesto Žilina o akú maximálnu podporu sa môžeme uchádzať. Podľa mojich informácii je strop žiadať o pomoc z mesta pre extraligové kluby práve 30 tisíc eur z toho tretieho piliera, tak uvidíme.

Čo všetko budete musieť zabezpečiť?

Hala je najvyššia položka, potom rozhodcovia, samotná súťaž s cestovaním, stravou a klasickou réžiou, ktorú potrebuje na sezónu zabezpečiť každý volejbalový klub. V extralige musíte mať dvoch rozhodcov, elektronický zápis, kamerový záznam a ďalšie veci, ktoré treba zabezpečiť.

Aká je reakcia vašich spolupracovníkov v klube prípadné samotných hráčok?

Zatiaľ do toho ideme, naše baby sú veľmi natešené. Najbližší mesiac nám vystaví odpoveď či sa nám to aj podarí.


 

Kto bude trénerom tímu?

Bol by som najradšej, aby trénerkou tímu bola Monika Smák. Potrebuje si však dokončiť najvyššiu trénerskú licenciu, no zatiaľ to budem ja, pretože mám v klube potrebnú licenciu na extraligu.

Máte v hlave aj určité ciele, zrejme záchrana bude prioritou?

Sami nevieme, aké to bude. Cieľom je udržať sa v extralige, nikto nevie teraz, aký bude systém. Možno posledný priamo vypadne a predposledný do baráže. Tiež je otázkou či víťazi prvých líg budú mať záujem postúpiť do extraligy, čo sledujeme posledné roky napríklad v mužskom volejbale. Nevieme ešte vyčísliť rozsah vyčíňania korony a veríme, že sa všetky tímy prihlásia, vytvoria kvalitné tímy a úroveň extraligy bude na  dostatočne vysokom leveli. Ak by sme skončili na siedmom mieste bolo by to výborné, opakujeme chceme sa v extralige udržať.

Basketbalisti prihlášku do extraligy nepodajú, neobávate sa, že budete ich nasledovať aj vy?

Nemyslím na tento scenár a stále má žilinský basketbal čas, aby ešte prihlášku podal, i keď vieme spomínané okolnosti. Mám taký sen, že bolo by pekné stráviť takú žilinskú športovú sobotu s extraligou. Uvediem príklad, že poobede by sa hral ligový futbal, potom by začal v Športovej hale basketbal a nejak večer od 19.30 by sme hrávali ženský volejbal. Sny sú jedna vec, realita druhá. Počkajme si na október, potom budeme vedieť odpovedať či som nehovoril do vetra. Žilina potrebuje silný futbal, hokej, basketbal a aj volejbal.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív klubu

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod