Žilinský Večerník

27. júl 2024 | Božena
| 12°C

Spravodajstvo

Žilinskí chovatelia sliepok sa tešia z nových prírastkov

Nedávno sme písali o tom, ako v základnej organizácii Slovenského zväzu chovateľov v Žiline vyzbierali od chovateľov násadové vajíčka, z ktorých sa mali vyliahnuť kuriatka. Ten čas nastal a liahňou sa uplynulý štvrtok naozaj rozliehalo pípanie práve vyliahnutých kuriatok.

13.03.2023 | 20:43

V čase našej návštevy priniesli chovatelia asi 400 vajíčok. „Dali sme ich do liahne, na 10. deň sme ich presvietili, zistili počet oplodnených vajíčok. Oplodnených bolo viac ako polovica a tie pokračujú  vo svojej  ceste v liahni. Od prvého dňa sa v plne automatickej liahni  vajíčka otáčajú, aby  sa zárodok neprilepil na vnútornú  časť škrupiny -  čo v hniezde robí aj sliepka. Devätnásť dní sa takto otáčajú v predpísanej teplote a vlhkosti. Na 19 deň ich znova presvietime, aby sme zistili, či nedošlo k nejakému úhynu. Vrátime ich do liahne, znížime teplotu, zvýšime vlhkosť, vypne sa otáčanie , vajíčka už ostanú ležať,“ približuje nám proces liahnutia Roman Šoška.


 

Od 19. dňa sa začína liahnutie s tým, že drvivá väčšina sa vyliahne na 21. deň. Po vyliahnutí kuriatok pôjde do vyčistenej vydezifikovanej liahne ďalších 600 vajec a proces nového života bude pokračovať. „Každé vajíčko má svoje číslo, tak poznáme plemeno a vieme, čo sa z neho vyliahne. Vlani sa nám vyliahlo 1 400 kuriatok, tento rok je tu zatiaľ tretia násada. Bude ich síce menej, ale okolo tisícky určite.“ Kuriatka po vyliahnutí dostanú jednoduchú potravu, kukuričný šrot a vodu, behom 2 dní sú v kondícii a ako trojdňové si ich chovatelia odvážajú.


 

Foto: Milan Kosec

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod