Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 0°C

Šport

Žilinskí hokejoví rozhodcovia majú vlastné mužstvo

V Žiline a okolí pôsobí niekoľko mladých, talentovaných hokejových rozhodcov. Väčšina z nich má za sebou hráčske pôsobenie v MsHKM, ale taký Martin Hájnik má na svojom konte aj niekoľko profesionálnych seniorských sezón.

16.11.2020 | 19:06

VŠETKO Z VLASTNÉHO VRECKA

Medzi predstaviteľov najmladšej generácie patrí Jozef Tichý, ktorý vymenil hokejku za píšťalku iba nedávno a má všetky predpoklady stať sa kvalitným rozhodcom. Viac nám o rozhodcoch prezradil držiteľ medzinárodnej licencie Oto Durmis. „Bez mládežníckeho a seniorského hokeja by sme v Žiline neboli ani my. Kvalita mládeže aj seniorského hokeja dokonca ovplyvňuje počet, výchovu a kvalitu rozhodcov. Na žilinskom „zimáku“ sme dobrá partia, v ktorej sú aktívni aj bývalí rozhodcovia. Pravidelne chodíme hrávať amatérsky hokej a náš Referee Team Žilina každoročne štartuje na turnaji rozhodcov z celého Slovenska,“ začína svoje rozprávanie 25-ročný žilinský arbiter, ktorý si v extralige užil atmosféru takmer vypredaného štadióna Ondreja Nepelu a má aj skúsenosti z medzinárodnej ICE Hockey League (bývalá EBEL liga). Bol nominovaný aj na tohtoročné majstrovstvá sveta U 18 kategórie B, ktoré však zrušili pre pandemickú situáciu. „Každoročne absolvujeme písomné previerky, ako aj kondičné a korčuliarske testy. Ak chce byť človek dobre pripravený, musí individuálne trénovať v posilňovni aj na bežeckých tratiach. Samozrejme, že treba byť čo najviac na ľade, s ktorým nám vypomáha aj MsHKM. A netreba podceňovať ani regeneráciu. Všetko absolvujeme popri našich civilných zamestnaniach a hlavne si to všetko hradíme z vlastného vrecka,“ hovorí najmladší nasledovateľ hokejovej tradície v rodine Durmisovcov. „Máme pravidelné spoločné stretnutia, na ktorých sa vzdelávame, robíme rozbory jednotlivých situácií alebo zápasov a vymieňame si názory a postrehy. Veľmi dobrú prácu pri výchove mladých rozhodcov v Žiline odvádza inštruktor Vladimír Kontšek,“ pokračoval.

 

ROVNAKO TVRDÉ AKO HOKEJ

Vladimír Kontšek je bratom bývalého reprezentačného útočníka a kapitána majstrovského celku Vlkov, Romana. Svojho času „pískali“ na hokejových klziskách až traja bratia Kontšekovci – Marián, Vladimír a Michal. Vladimír momentálne pôsobí ako inštruktor rozhodcov pre Tipos extraligu, juniorov, dorast a kadetov, je extraligovým videorozhodcom a zároveň členom Disciplinárnej komisie SZĽH. „Povedal by som, že rozhodovanie je často rovnako tvrdý šport ako hokej. Nemyslím tým pokriky vulgárnych fanúšikov, ale rôzne zranenia. Ja osobne som bol napríklad minulú sezónu takmer dva mesiace mimo kvôli zlomenej ruke,“ pridáva záverečnú perličku Oto Durmis.

 

ROZHODCOVIA ZO ŽILINSKÉHO REGIÓNU

Oto Durmis (čiarový rozhodca) – slovenská licencia A, medzinárodná licencia B

Martin Hájnik (čiarový rozhodca) – slovenská licencia A

Lukáš Ševčík (čiarový rozhodca) – slovenská licencia B

Vladimír Ďurina (čiarový rozhodca) – slovenská licencia B

Michal Macek (čiarový rozhodca) – slovenská licencia C

Patrik Vrbinský (čiarový rozhodca) – slovenská licencia C

Ivan Gajdošík (hlavný rozhodca) – slovenská licencia B

Lukáš Peterka (hlavný rozhodca) – slovenská licencia C

Juraj Tichý – slovenská licencia D

Jozef Tichý – slovenská licencia D

Richard Pastierik – slovenská licencia D

(Pozn.: Licencie rozdeľuje komisia rozhodcov SZĽH (A – extraliga a nižšie súťaže, B – 1. liga a nižšie súťaže, C – 2. liga a nižšie súťaže, D –regionálne žiacke súťaže).

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív O.D.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod