Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -0°C

Spravodajstvo

Žilinskí poslanci zasadli mimoriadne a cez video

Žilinské mestské zastupiteľstvo prerokovalo na mimoriadnom zastupiteľstve niekoľko bodov. Pre pandémiu sa poslanci videli iba prostredníctvom videokonferencie.

28.10.2020 | 08:15

Ako informovala žilinská radnica, mesto sa bude uchádzať o návratnú finančnú výpomoc z ministerstva financií vo výške 2 047 137 eur. Pôžičkou bude kompenzovať výpadok daní z príjmov fyzických osôb, za ktorý môže pandémia.

„Poskytnuté prostriedky chce mesto využiť najmä na financovanie bežných výdavkov, správu a údržbu pozemných komunikácií, verejných priestranstiev a verejnej zelene. Úverová zaťaženosť Žiliny v pomere k bežným príjmom predchádzajúceho rozpočtového roka bude po prijatí pôžičky na úrovni 27,31 percenta. Poslanci pôžičku schválili aj po kladnom odporúčaní hlavnej kontrolórky mesta, ktorá skonštatovala, že samospráva má dostatočnú rezervu na prijatie návratnej finančnej výpomoci,“ uviedla žilinská radnica.

Mestskí poslanci sa na zasadnutí venovali aj návrhu na schválenie zmluvy o nájme zimného štadióna v Žiline pre Mestský hokejový klub mládeže v Žiline. Ako to dopadlo, sa dočítate na stranách 26 a 27.

Zastupiteľstvo ďalej schválilo materiál, ktorý hovorí o tom, že letné terasy v meste budú môcť byť v prevádzke aj po 31. októbri. „Aktuálne platné všeobecne záväzné nariadenie mesta nedovoľovalo letné terasy v meste prevádzkovať dlhšie ako do konca októbra. Zmenou podmienok neobmedzujeme prevádzkovateľov reštaurácií, ale im, naopak, vytvárame ďalší priestor, aby mohli aspoň čiastočne kompenzovať už tak dosť vysoké výpadky tržieb,“ informoval primátor Žiliny Peter Fiabáne. Od soboty je však obmedzený pohyb a možnosť vychádzať z miesta bydliska iba v konkrétnych prípadoch, a tak bude zrejme väčšina prevádzkarov nútená svoje podniky nakoniec zatvoriť.

Poslanci rozhodli aj o kúpe pozemku na sídlisku Solinky, v ktorom sú zberné suroviny. „Takmer 1800 metrov štvorcových pozemku vrátane areálu výkupne, ktorý mesto vyhodnotilo ako strategický s jeho možnou využiteľnosťou v budúcnosti, kúpi od spoločnosti Zberné suroviny Žilina, a. s., za 373 196,32 eura s DPH,“ uzavrelo mesto.

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod