Žilinský Večerník

2. máj 2024 | Žigmund
| 8°C

Šport

Žilinskí športovci neboli k voľbám ľahostajní: Komu dali svoj hlas?

Istú morálnu zodpovednosť za stav krajiny majú v rukách nielen politici, ale aj ľudia z kultúrno – športovej sféry. Športové vzory sú inšpiráciou pre svoje výkony, no treba oceniť aj ich prínos v politických otázkach. Pozrite si exkluzívny materiál Žilinského večerníka, ktorému viacerí športovci prezradili komu dali svoj hlas v parlamentných voľbách 2020.

05.03.2020 | 14:27

Žilinským športovcom sme adresovali po voľbách tieto tri otázky:

 

1, prečo ste išli voliť?

 

2, čo podľa vás najviac potrebujú športovci v rámci slovenskej legislatívy?

 

3, môžete prezradiť aký subjekt ste volili?

 


Michal Mravec, niekdajší ligový futbalista a futbalový manažér:

1, Je to naša občianska povinnosť

2, Financovanie projektov a budovanie nových športovísk by malo byť jednou z priorít. Pôsobil som počas kariéry v rôznych krajinách a oproti nim je u nás podpora rozvoju športu podstatne slabšia. Štát by sa mal starať, aby naša relatívne malá krajina podporovala konkurencie schopných profesionálov, ktorí budú robiť dobré meno Slovensku po celom svete. Následne by mali mať dostatočnú motiváciu, aby svoje skúsenosti odovzdávali u nás doma ďalším generáciám.

3, bez odpovede



Tatiana Žideková, bývalá volejbalistka a v súčasnosti influencerka

1, Od detstva ma učili, že v živote mám byť za seba zodpovedná. Rozhodovať o sebe v živote je niekedy ťažké, ale dôležité. Voliť je vždy výsada, ktorá vždy nebola pre ženy v dejinách, tak ma naučila mama túto výsadu využívať. Od dovŕšenia dospelosti sú voľby súčasťou môjho života.

2, Potrebujeme vytvoriť podmienky, aby sa deti vedeli zdravo a správne hýbať. Nemôžeme ich k tomu donútiť, ale od malička viesť. Potom z týchto motivovaných detí majú byť vyhľadávané talenty, pre ktoré spoločnosť vytvorí podmienky. Nemôžu športovať detí rodičov, ktorí na to majú, a to aj často iba preto, že sú schopní obetovať pre svoje deti celý svoj život.

3, Môj zámer je mať slobodné, slušné, spravodlivé a zodpovedné Slovensko.


Martin Jančura, kapitán volejbalistov VO AC UNIZA Žilina

1, Využitie môjho občianskeho práva. Pokladám za nesprávne toto právo nevyužiť, pretože považujem občiansku angažovanosť za zanedbanú v našej spoločnosti. V súčasnosti silne rezonujúcim dôvodom je stav spoločnosti a jej základných demokratických princípov. V týchto voľbách je nutná zmena trendu, ktorým sa politika v posledných rokoch uberala.

2,  Bolo by  potrebné doriešiť chaos a odkladanie zákona o športe, ktorý už je dlho na stole. Súvisí s ním ochrana športovcov, čo je dosť podceňovaná problematika. Po zavedení takéhoto zákona môže prísť s problémom financovania klubov. S tými je dvojaký problém. Po prvé je to problém k samotnej adresnosti finančných tokov v športe. Zjednodušene peniaze neprídu tam, kam boli určené. Po druhé treba otvoriť otázku podpory sponzoringu a následné výhody pre samotných sponzorov. Mojím osobným prianím je aj lepšie prepojenie školstva a športu.

3,  Sloboda a Solidarita


Tomáš Šenkýr, thaiboxer Diamond Gym Žilina

1, Sledujem politické dianie a ísť voliť považujem za povinnosť

 2, Bol by som rád, aby sa zmysluplne podporovali športové talenty v krajine viac sa myslelo na všeobecnú pohybovú prípravu detí.

 3, Verím, že som sa rozhodol správne.


Dominik Rehák, hokejista MsHK Žilina

 1, Príležitosť vyjadriť môj názor a určite nie som spokojný s tým, čo sa deje posledné roky a nie je mi to ľahostajné.

 2, Športovci potrebujú väčšiu podporu od štát cez peniaze alebo výstavbu športových stredísk.

 3, Mám rád spravodlivosť a keď sa niekto nebojí poukazovať na kradnutie či nerobia politiku pre ľudí, ale pre svoj zisk. Jedna strana na tieto veci poukazovala, teda tak som asi volil


Marek Belaník, futsalista MŠK Žilina

1, Od dovŕšenia dospelosti využívam každé svoje právo voliť a myslím si, že by to mal každý využiť. Každý si povie, že je to len jeden hlas ale aj ten môže zmeniť veľa.

2, Malá podpora od štátu sa musí zmeniť,  malé športy ako futsal, florbal a podobne sa spoliehajú na dotáciu od súkromných sponzorov. Zapájať a podporovať čo najviac mládež aby začala športovať už na škole. Sám sa venujem deťom v našom klube a vidím, že záujem o pohyb a šport klesá. Treba pritiahnuť mládež a podporovať šport aby sme nezaostávali za ostatnými štátmi a dokázali im ďalej konkurovať.

3, Vynechávam, nebudem to hlásiť verejné.


Peter Kucko, stolný tenista Energodata Žilina

 1, Nie je mi jedno, kto vedie túto krajinu a využívam svoje právo, aby som vyjadril svoje politické sympatie. Každý hlas sa počíta.

 2, Šport by mal byť vnímaný ako podpora zdravého životného štýlu, a preto by potreboval vybudovanú infraštruktúru v každom meste i daňovú, odvodovú  podporu ľudí vychovávajúcich športujúcu mládež.

 3, Sloboda a Solidarita.


Igor Krško, šéf Oblastného futbalového zväzu Žilina

 1,chodím každé voľby. Nestačí len kritizovať, ale aj sa aktívne zúčastniť. Potom je najdôležitejšia rešpektovať výsledky a nie robiť majdany, lebo sa ľudia rozhodli inak ako sme chceli my.

2,Šport potrebuje systémové riešenia, ktoré nebudú závislé od politiky. Evidujeme katastrofálny úbytok športovísk, skoro žiadna výstavba nových a našťastie aspoň vo futbale boli financie na opravu a obnovy infraštruktúry. Verím, že takéto programy budú pokračovať aj do ostatných aspektov.

3,prvýkrát som mal problém s výberom strany, ktorá by bola najbližšie k mojim hodnotám.


Róbert Kašša, žilinská hokejová legenda

1,Voliť chodíme s manželkou pravidelne a tentokrát sme mali o motiváciu naviac. Samozrejme, že sme boli vyjadriť svoj nesúhlas s doterajšou vládnou koalíciou a dať hlas strane a ľuďom, ktorí majú záujem riešiť problémy našej krajiny.

2,Jasné pravidlá financovania športu a činnosti športových klubov s prioritnou podporou mládežníckeho a masového športu a k tomu zodpovedajúcej infraštruktúry. Športuje čoraz menej detí a mladých ľudí a tento negatívny trend treba jednoznačne zastaviť a riešiť.

3,Sloboda a Solidarita. Ak dostanú Sulíkovci miestenku vo vláde, verím, že im koaliční partneri dajú priestor na realizáciu niektorých bodov ich komplexného programu a podarí sa im spoločne naštartovať pozitívne procesy rozvoja štátu.


František Kožík, tréner volejbalistiek VA Žilina

1,Prvý krát som bol voliť v 1994 a od vtedy chodievam voliť pravidelne na každé voľby.

2,Určite by som uvítal keby do športu išlo viac peňazí z verejných zdrojov ich transparentnejšie prerozdelenie, zmodernizovali sa respektíve vybudovali sa nové športoviská.

3,Volil som podľa môjho najlepšieho svedomia.

 


Vladimír Goffa, niekdajší futbalista a tréner

1,Komunistov som musel vyberať z jednej strany a teraz som si mohol vybrať zo širokého spektra, preto som išiel voliť.

2,nie som odborník na športovú legislatívu, tak neviem.

3,Sloboda a Solidarita


Dominik Holec, futbalový brankár MŠK Žilina

1,chcel som prispieť k tomu, aby tieto voľby dopadli úspešne pre Slovensko

2, Bol by som rád, aby nielen šport ťahal súkromný sektor, ale vláda ho pravidelne podporovala. Kiež by touto podporou sme Slovensko stále viac a viac zviditeľňovali v pozitívnom svetle.

3, volil som stranu Igora Matoviča, pretože má najväčšiu šancu poraziť Smer. Mal som aj iné alternatívy ako PS Spolu či stranu Za Ľudí a verím, že spoločne tieto strany budú v koalícii.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: Ľubomír Rendár, archív športovcov

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod