Žilinský Večerník

19. marec 2024 | Jozef
| 1°C

Spravodajstvo

Žilinský kraj zaviedol systém pre náhradníkov na očkovanie

Žilinský samosprávny kraj pripravil pre skupinu zdravotne znevýhodnených občanov, ktorí spĺňajú podmienky vyhlášky Ministerstva zdravotníctva SR, registráciu náhradníkov pre vakcináciu proti koronavírusu.

14.04.2021 | 10:01

Objednávací program pre náhradníkov je dostupný pre všetky vakcinačné centrá v regióne ŽSK, ktorých je v kraji 15 s maximálnou kapacitou 20-tisíc zaočkovaných za týždeň. „Pripravili sme jedinečný náhradnícky systém, ktorý vznikol doprogramovaním modulu v už existujúcom krajskom zdravotníckom operačnom programe e-VUC. V tejto fáze projektu budú pacientov prihlasovať priamo lekári, čím zamedzíme prístupu špekulantov, ktorí by sa chceli predbehnúť v očkovaní a nepatria v danom momente do žiadnej z oprávnených očkovacích skupín. Lekár vie najlepšie zhodnotiť zdravotný stav svojho pacienta a odporučiť jeho prihlásenie na očkovanie na vhodný typ vakcíny,“ povedala žilinská županka Erika Jurinová.

Registráciu náhradníka v prvej fáze urobí lekár, ktorý pozná anamnézu pacienta a registráciou potvrdí, že občan podľa diagnózy spadá do jednej z troch kategórií. Nezaradila sa kategória kritická infraštruktúra, ktorá kľúčovo robila v systéme najviac problémov. „Kraj sa rozhodol zvoliť propacientsky, spravodlivý, užívateľsky jednoduchý prístup. Lekár podľa diagnóz prihlási pacienta, odporučí výber preferovanej vakcíny a následne náhradnícky systém zoradí pacientov tak, že prvý bude vždy ten pacient, ktorý má najťažšie zdravotné postihnutie a je najstarší,“ dodala riaditeľka odboru zdravotníctva kraja Silvia Pekarčíková.

„Systém je užívateľsky veľmi jednoduchý. Údaje z registrácie sa spracúvajú komplexne a náhradníkovi priradia priamo miesto vakcinácie podľa vzdialenosti a typu vakcíny. A dokážeme reagovať okamžite. Ak vo vakcinačnom centre potrebujú v daný moment náhradníkov, tak cez systém si môžu vo vakcinačnom centre zadať čas dojazdu, napríklad do 30 minút, do jednej hodiny, a systém im poskytne zoznam náhradníkov, ktorých v danom momente vedia osloviť a okamžite pozvať na vakcináciu,“ ozrejmil fungovanie systému Roman Kučerák, vedúci oddelenia informatiky ŽSK.

Erika Jurinová vyzdvihla aj prístup VOS (výjazdových očkovacích skupín) v Žilinskom kraji, ktorí aktívne očkujú v domovoch sociálnych služieb, pretože zaočkovanosť klientov i zamestnancov v týchto zariadeniach je najvyššia na Slovensku. Kraj informoval, že okrem náhradníckeho systému má pripravenú aj MOJ (mobilnú očkovaciu jednotku) so sanitkou. „Očkovacia jednotka bude k dispozícii v nedostupných častiach regiónu nielen pre občanov, ale zámerom je aj vakcinácia priamo vo väčších firmách, samozrejme, za dodržania podmienok vakcinácie podľa prístupných vekových skupín. Vďaka tomu zamedzíme zbytočnej mobilite, ktorá môže predstavovať určité riziko,“ doplnila Erika Jurinová.

 

REGISTRÁCIU NÁHRADNÍKOV UROBÍ LEKÁR

 

Lekár prihlási pacientov podľa diagnózy s nasledujúcou prioritizáciou:

 

1.      s ťažkým zdravotným postihnutím (Príloha k vyhláške č. 96/2021 Z. z. bod A-c)-1)

2.      so závažnou chorobou významne zvyšujúcou riziko závažného priebehu ochorenia COVID-19 (Príloha k vyhláške č. 96/2021 Z. z. bod A-c)-2)

3.      so stredne závažnou chorobou zvyšujúcou riziko závažného priebehu ochorenia COVID-19 (Príloha k vyhláške č. 96/2021 Z. z. bod A-c)-3)

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív ŹSK

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod