Žilinský Večerník

5. máj 2024 | Lesana, Lesia
| 21°C

Zaujalo nás

Žilinský večerník na Starom hrade: aj my chceme pomôcť so záchranou!

V rámci Týždňa dobrovoľníctva, ktorý sa tento rok uskutoční v dňoch od 16. do 22. septembra, sa celý tím Žilinského večerníka zapojí do brigády na záchranu jedného z najstarších hradov na Považí – na Starom hrade v Nezbudskej Lúčke. Kto sa chce pridať, je srdečne vítaný.

15.09.2019 | 14:30

Počas piatich dní dobrovoľníctva si jednotlivci, skupiny či firmy budú môcť vybrať spomedzi množstva dobrovoľníckych aktivít a nezištne pomôcť organizáciám na celom Slovensku. Tím Žilinského večerníka sa taktiež zapojí. Spomedzi mnohých občianskych združení, ktoré pôsobia v našom regióne, sme si vybrali práve Združenie na záchranu Starého hradu, ktoré sa len pred pol rokom pustilo do záchrany jednej z najohrozenejších kultúrnych pamiatok v našom okrese a má pred sebou veľký kus práce. Na Starý hrad sa vyberieme v utorok 17. septembra a stretnete nás tam v čase od 15. 30 h až do podvečerných hodín.


BUDEME NOSIŤ KAMEŇ
Čo bude našou náplňou práce? Opýtali sme sa priamo riaditeľa združenia Ruda Mlícha. „Sme veľmi radi, že na hrad príde redakcia Žilinského večerníka. Takto nám pomôžete spropagovať hrad a jeho záchranu, za čo sme veľmi vďační. Keďže prídete v hojnom počte, pomôžete nám s transportom kameňa k miestu, ktoré by sme radi v čo najkratšom čase zastabilizovali a zabránili jeho zrúteniu,“ uviedol Rudo Mlích.

Priložiť ruku k dielu môže, samozrejme, v ten deň ktokoľvek. Či už sám za seba, alebo za firmu, v ktorej pracuje. Poprípade sledovať činnosť združenia na sociálnych sieťach a zapojiť sa do iných brigád, ktoré záchrancovia organizujú s dvojtýždňovým intervalom. „Všetci sú srdečne vítaní. Stačí napísať na stránku Starhrad na Facebooku, prípadne sledovať brigády. Vždy ich zverejňujeme vopred. Prípadne mi môžete zavolať na číslo 0918 075 711,“ pozýva na hrad Rudo Mlích.


KAŽDÁ POMOC JE VÍTANÁ
Do záchrany Starého hradu sa niekoľkočlenná skupina dobrovoľníkov pustila v apríli tohto roka. Do dnešného dňa sa im podarilo vyčistiť areál stredovekej zrúcaniny od náletov. Zbierali kameň za účelom murovania. Obzvlášť pyšní sú na prvý murársky zásah na obrannom múre.

„Každá pomoc pri záchrane Starého hradu je vítaná. Pomôcť nám môže každý. Či už tým, že príde na brigádu alebo turista tým, že vynesie kameň spod hradu, ktorý tam je prichystaný. Alebo nám môžu ľudia pomôcť materiálne, prípadne finančne, či už formou daru alebo budúci rok prostredníctvom dvoch percent z daní. Ľuďom na hrade záleží a už nám i hojne pomáhajú. Vďaka za každú pomoc,“ odkazuje riaditeľ združenia.

Pozor, ativita sa uskutoční len v prípade priaznivého počasia (pár kvapiek nás ale neodradí :-))!

Autor: - r -

Foto: Rudo Mlích

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod