Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 7°C

Z regiónu

Zimomriavky na trati z Poluvsia do Žiliny

O Memoriáli Jozefa Gabčíka vedela Gabriela Tomaščíková (33) dávno. Jej bratia ho behávali, jeden je dokonca vojakom 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Tento rok ale nebežali, tak za nich, obrazne povedané,  postavila na štart ona.  

03.06.2022 | 08:56

„Navrhol to kamarát, čo spolu cvičíme, a tak sme nastúpili ako CrossFit team. Pre mňa osobne boli kritické prvé dva kilometre, pretože trasa je kľukatá, členitá, beží sa v lese, kde trčia korene, kamene a musíte si dávať veľký pozor kam stúpate. Keď prišla kríza, trošku som spomalila, no v druhej polovici sa to zlepšilo. Behávam aj iné preteky, ale s behom po rovine sa to nedá porovnať,“ hovorí Gabriela. Okrem zaujímavej bežeckej skúsenosti  sa jej veľmi páčil aj úvodný ceremoniál či atmosféra v cieli. Vojenské a policajné tímy bežali v skupinkách s vlajkou, nôtili si a volali na slávu Gabčíkovi. „Dojmy sú úplne iné, ako pri iných podujatiach. Pri myšlienke na to, že bežíte na počesť niekoho významného, vám naskakujú zimomriavky. Tu vám nejde o vlastný bežecký úspech, ale o pamiatku toho človeka. Takže ani vyčerpanie v cieli sa nedostavilo, skôr naopak, boli sme plní energie. Atmosféra nás všetkých strhla.“

Na 28. ročníku memoriálu sa v sobotu zúčastnili dve stovky pretekárov. Z Poluvsia, od jeho rodného domu, sa na jedenásťkilometrovú bežeckú trať, s cieľom v areáli 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline, vydali bežci zo Slovenska, Česka i USA. Pôvodne bol tento pretek určený iba pre vojakov a policajtov, časom ale pribúdali aj civilisti. V predvečer memoriálu sme si pripomenuli 80.výročie od atentátu na tretieho najmocnejšieho muža ríše - protektora Reinharda Heydricha. Jedným z jeho hlavných aktérov bol práve Jozef Gabčík, rodák z Poluvsia. Na Gabčíkovom rodnom dome odhalili aj pamätnú tabuľu. Cieľ bol v telovýchovnom areáli 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Najstarším účastníkom preteku bol 86-ročný Ján Hanák zo Žiliny, ktorý mal v čase atentátu 6 rokov. Najlepší zabehnutý čas, 40:27, mal 23-ročný Mário Košút z Liptovského Mikuláša.

 

Autorka: Iveta Frolková 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod