Žilinský Večerník

7. máj 2024 | Monika
| 11°C

Spravodajstvo

Žirafa je od minulého týždňa minulosťou

Vedenie mesta nepočkalo na rozhodnutie generálnej prokuratúry. Nadpolovičná väčšina poslancov minulý pondelok zahlasovala za zrušenie centra voľného času, ktoré v Žiline fungovalo takmer desať rokov.

10.06.2013 | 13:47

ŽILINA. Primátor Igor Choma zvolal na 3. júna mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva, ktorého hlavnou témou bolo prijatie všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zrušení CVČ Žirafa. „Žilinskú radostnú famíliu“ prišli podporiť desiatky ľudí, proti jej zániku sa vyjadrili i niektorí poslanci. Nepomohlo, Žirafa má posledným júlovým dňom ukončiť svoju činnosť. Podľa riaditeľky Ľudmily Chodelkovej môže toto rozhodnutie stále zvrátiť vyjadrenie prokuratúry.
 

Nechceli zrušiť Žirafu
 

Podľa odboru školstva a mládeže sa VZN o zrušení CVČ pripravovalo v zmysle zákona, s tým, že mesto nie je povinné čakať na vyjadrenie generálnej prokuratúry. Na zasadnutí vystúpili i poslanci, ktorí chceli Žirafu ponechať, jeden z nich bol Peter Ničík. „Ak sa našli pochybenia, treba ich riešiť a vyvodiť zodpovednosť, nie rušiť organizáciu,“ vyjadril sa. Podľa neho bude roky trvať, kým mesto zabezpečí také dobré technické podmienky pre činnosť športových krúžkov, aké tu boli doteraz.

Za zachovanie dnes už „padlého“ CVČ sa v rozprave postavili aj Anna Smikoňová, Dušan Maňák a Peter Fiabáne.

 

Groma a Fiabáne opäť proti sebe
 

Proti Žirafe, naopak, vystúpil Patrik Groma, ktorý prednedávnom obvinil CVČ z existencie 50 % čiernych duší. Od tohto tvrdenia neustúpil ani na minulotýždňovom zastupiteľstve, čo vyvolalo slovnú potýčku s Petrom Fiabáne. Ten vyzval kolegov, aby Gromove obvinenia nebrali do úvahy, pretože dodnes nedoložil dôkazy. Patrik Groma však upriamil pozornosť aj na iné záležitosti CVČ Žirafa. „Podľa cestovných príkazov CVČ, ktoré boli predložené na zaúčtovanie, cesta do Prahy a naspäť merala 1826 km a cesta na Vodné dielo 53 km! Toto je nekalá činnosť, ktorá sa tam vykonávala a dôkaz sprenevery,“ uviedol.

Spomenul aj prípad údajného obchodu športových potrieb (pozn. redakcie: písali sme minulý týždeň), kde poslanec Fiabáne argumentoval, že ide iba o výdajňu, čo tvrdia
i predstavitelia CVČ. „Na stránke www.zirafa.sk je napísané obchod so športovými potrebami, nie výdajňa. Klameš verejne! Tu je to čierne na bielom!“ predložil mu Groma vytlačenú stránku z internetu.

„Bola tam kontrola zo živnostenského úradu, ktorá nenašla žiadne pochybenia. Takže je otázne, kto tvrdí pravdu, či úrad alebo pán poslanec Groma,“ ohradil sa Peter Fiabáne.
 

Zasadnutie prebiehalo naďalej veľmi emotívne, obzvlášť potom, čo poslanec Ladislav Čellár, vedúci odboru živnostenského podnikania v Žiline, dal za pravdu Gromovi. „Kontrola, ktorá bola v CVČ vykonaná na základe podnetu, potvrdila, že sa tam koná nezákonná činnosť v rozpore so živnostenským povolením,“ potvrdil.
 

Zrušenie CVČ Žirafa následne odsúhlasilo 20 z 28 prítomných poslancov, ôsmi hlasovali proti. Žirafa má do 31. júla skončiť činnosť.

 


Povedali, že nejde o kontrolu
 

Riaditeľka CVČ Žirafa Ľudmila Chodelková neskrývala sklamanie. „Myslela som, že ľudský rozum a kultúrnosť našich poslancov zvíťazia, ale bohužiaľ, nič také sa nestalo. Budeme čakať na rozhodnutie generálnej prokuratúry a voči tomu, čo povedal pán Čellár, vznesieme námietky, lebo pred týždňom nám boli odovzdané všetky materiály zo živnostenského úradu, kde bola ukončená kontrola s tým, že je všetko v poriadku. Keď sme sa pýtali, prečo nemáme žiaden výstup, bolo nám povedané, že nešlo o kontrolu, ale len o riešenie podnetu a preto výstup nemusí byť,“ povedala krátko po zasadnutí zastupiteľstva.

Ak rozhodne prokuratúra v prospech Žirafy, vedenie centra čerstvo schválené VZN napadne. „Ak sa nezruší, pôjdeme cez súd,“ uviedla Ľudmila Chodelková.
 

Vyjadrila sa i k obvineniu Patrika Gromu o sfalšovaných cestovných výkazoch. „Všetko je vyhodnotené v správe hlavnej kontrolórky, kde bolo toto zistenie popísané. Nešlo vôbec o spreneveru peňazí, ani nič podobné,“ dodala.
 

Má vzniknúť jednotné CVČ Žilina
 

Podľa primátora Igora Chomu sa podnet na prokuratúre týka ministerstva školstva, nie mesta. „Pokiaľ rozhodnutie príde, budeme sa ním zaoberať. V tejto chvíli ale platí, že od 1. 8. bude fungovať jedno CVČ. Teraz urobíme všetko potrebné pre to, aby krúžky fungovali aj naďalej,“ uviedol.
 

Minulý týždeň skončila Žirafa, pôvodne však mali zaniknúť obe centrá, aby vzniklo jedno nové. Nestalo sa tak pre zmenu v legislatíve, podľa ktorej od 1. 1. 2013 nebolo možné požiadať o zriadenie nového CVČ. Mesto Žilina dalo žiadosť až po tomto dátume z dôvodu, že dovtedy nedostalo vyjadrenie Štátnej školskej inšpekcie, ktoré bolo potrebné na zrušenie starých centier. Nechalo preto jedno zrušiť, Žirafu, a druhé ponechalo, Spektrum.

Podľa primátora sú však prakticky už minulosťou obe. „Bude existovať iba jedno - teda bývalé CVČ Spektrum, do ktorého sa zlúči CVČ Žirafa. Zjednotené centrum by malo dostať pracovný názov CVČ Žilina,“ dodal.
 

Od platnosti VZN zamestnanci Žirafy automaticky prechádzajú pod CVČ Spektrum, tí to však odmietajú. „Ak nebudú chcieť naďalej pracovať v tomto zariadení, môžu dať výpoveď. Našou úlohou ale je, aby sme zachytili čo najviac ľudí, ktorí profesionálne pracovali s deťmi,“ dodal minulý týždeň primátor. <

 

Veronika Cvinčeková
Snímka archív

 

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod