Žilinský Večerník

18. máj 2024 | Viola
| 18°C

Spravodajstvo

Žirafu obviňujú aj z daňových únikov, zrušili ju poslanci?

Poslanci mali včera hlasovať o zrušení Centra voľného času Žirafa k 31. júlu. Už vo februári rozhodlo ministerstvo o jeho vyradení zo siete. Žirafa však napadla na Generálnej prokuratúre rozhodnutie mesta, ktoré o vyradenie požiadalo. 

03.06.2013 | 15:50

Poslanci mali včera hlasovať o zrušení Centra voľného času Žirafa k 31. júlu. Už vo februári rozhodlo ministerstvo o jeho vyradení zo siete. Žirafa však napadla na Generálnej prokuratúre rozhodnutie mesta, ktoré o vyradenie požiadalo. 

 

Od neprajníkov Žirafy vyšli na verejnosť informácie o nezákonnej podnikateľskej činnosti v tomto zariadení. Údajne mali vo svojom obchode predávať verejnosti športové potreby bez pokladničného dokladu, čím mohli spôsobiť daňové úniky, ba dokonca takto získané peniaze používať na zaplatenie členského pre fiktívnych členov, na ktoré mohli nelegálne poberať príspevok.

O údajne nezákonnom predaji športových potrieb nás informoval čitateľ Marián. „Dozvedel som sa, že majú predajňu. Išiel som si tam kúpiť florbalové loptičky pre vnuka. Pani sa ma spýtala, či mám niekoho vo florbalovom klube Žirafy. Povedal som, že nikto z mojej rodiny nie je členom CVČ. Pani tam našla nejakého menovca, ale ani to nebol môj vnuk. Nakoniec mi vydala potvrdenku, ktorá nemá nič spoločné s daňovým dokladom,“ informoval Marián.

Na potvrdení stálo, že neslúži ako účtovný doklad, bude nahradené príjmovými pokladničnými dokladmi za jednotlivých členov krúžku, ktoré slúžia ako účtovný doklad o úhrade za krúžok. Marián, ale aj ďalší sa domnievajú, že takto získané peniaze mohla Žirafa použiť na uhradenie členského za fiktívnych členov.

Riaditeľka: Je to nezmysel
Riaditeľka Ľudmila Chodelková to vylučuje. Dokonca vraj Žirafa nevykonáva žiadnu podnikateľskú činnosť. Ide vraj len o výdajňu športového materiálu pre vlastných členov, ktorých majú okolo osemtisíc. „Športové potreby sme naposledy nakúpili v roku 2011, urobili sme výberové konanie, vystavili faktúry a zaplatili,“ hovorí.

Tento tovar potom predávajú svojim členom za zvýhodnenú cenu. Takto im vraj chcú uľahčiť prístup k športovému materiálu. „Keď sme pred rokmi začínali, nakúpili sme erárne vybavenie a to sme členom požičiavali. Keď ale dieťaťu požičiate niečo zadarmo, nemá k tomu vzťah. Často sa to strácalo a ničilo,“ dodala riaditeľka.

Preto vraj pristúpili k tomu, že materiál členom vydávajú s výraznou zľavou. „Daňový doklad na mieste nevydávame, lebo by to bol v našom prípade zdĺhavý proces a členovia by tam museli čakať aj 15 minút. Účtovníčka ho však potom vystaví a na tohto člena vytlačí príjmový doklad, ktorý zaradia do účtovníctva ako jeho príspevok. Takto vybrané peniaze potom poukazujeme mestu, ktoré nám ich spravidla, vráti a my ich použijeme na činnosť krúžku. Tento proces máme odsúhlasený daňovým úradom od roku 2008,“ uviedla Ľudmila Chodelková.

Pri pochybení vinníka potrestajú

Riaditeľka vylučuje, že by takto hradili členské fiktívnym členom. Za minulý rok mala Žirafa z tejto činnosti príjem 10 900 eur, čo vyšlo zhruba na 360 čiernych duší. Navyše by to takto museli urobiť vždy do 15. septembra, kedy musia odovzdať prihlášky. Podozrenia však hovorili o tisíckach čiernych duší. Doteraz sa nepotvrdili.

Ľudmila Chodelková uviedla, že ľuďom, ktorí nie sú ich členovia, tovar nepredávajú. Hovorí, že ak takéto konanie dokážu niektorému zamestnancovi, bude za to niesť zodpovednosť. „V minulosti sa stalo, že omylom vydala tovar menovcovi našej členky. Bol to akurát kontrolór daňového úradu. Dali nám pokutu 300 eur. Zamestnancovi som to zosobnila, dostal aj napomenutie a vydala som príkaz, že tovar môže byť vydávaný len do rúk konkrétneho nášho člena na základe dokladu. Ak sa ukáže, že sa stala podobná chyba, budem postupovať úplne rovnako,“ uviedla Chodelková.

Mesto sa týmto podnetom nezoberalo. „Verejnosť nás upozornila na to, že takýto podnet bol údajne riešený Daňovým úradom Žilina,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.

Hovorkyňa Daňového riaditeľstva Gabriela Dianová nám informácie poskytnúť odmietla. „Vami požadovaný údaj podlieha daňovému tajomstvu, nakoľko ide o informácie získané v daňovom konaní,“ uviedla. Ľudmila Chodelková však tvrdí, že daňový úrad žiadne daňové úniky počas kontroly v Žirafe nezistil.

Centrum kontroloval aj odbor živnostenského podnikania obvodného úradu. Podľa vedúceho Ladislava Čellára kontrola stále prebieha. Žirafe vraj už bez pripomienok vrátili všetky kontrolované doklady, z čoho usudzujú, že kontrolóri nezistili pochybenia.

Poslanci mali včera rozhodnúť o zrušení CVČ Žirafa. Hlasovalo sa až po uzávierke tohto vydania Žilinského večerníka. Zamestnanci listov vyzvali poslancov, aby vyčkali na rozhodnutie prokuratúry. Uviedli, že do CVČ Spektrum nenastúpia. Ako situácia dopadla, budeme informovať v najbližšom vydaní.

 

Michal Filek

Snímka archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod