Žilinský Večerník

20. máj 2024 | Bernard
| 20°C

Kultúra

Živena Žilina prináša vianočnú náladu

Členky najstaršieho ženského spolku na Slovensku aj tento rok venovali svoj čas príprave výstavy ľudovoumeleckých výrobkov. Návštevníci si môžu urobiť vianočnú atmosféru ešte pred začiatkom adventu.

28.11.2023 | 13:15

V priestoroch Mestského úradu Žilina už tradične rozvoniavajú čerstvo upečené vianočné oplátky, čo znamená, že tu môžete navštíviť milú predajnú výstavu spojenú so sobotňajšou tvorivou dielňou pre verejnosť. Kedysi bývala výstava v priestoroch spolku na Hollého ulici. Posledných osem ročníkov, vynímajúc „obdobie kovidu“,  ich nájdete v átriu mestského úradu nielen v predvianočnom období ale aj pred Veľkou nocou.

Od 20. novembra do 1. decembra poteší každého nadšenca ručných výrobkov množstvo háčkovaných vianočných ozdôb a hračiek, anjelov či drobných betlehemov zo šúpolia, drôtených doplnkov, nádherne zdobených voňavých medovníkov a mnoho iného. Maškrtné jazýčky si prídu na svoje pri čerstvo upečených vianočných trubičkách. Pani Iveta okrem tých klasických pečie orechové, kokosové, makové či ochutené perníkovým korením. Ak ste ešte neboli pozrieť, dámy zo Ženského spolku Živena Žilina vás rady privítajú na svojej predajnej výstave trvajúcej do piatku, z ktorej isto neodídete na prázdno.

Výstavy aj inde v Žiline

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) v spolupráci s Odborom sociálnych vecí organizuje tento rok už 16. ročník predajnej výstavy Vianoce našimi rukami. „Zmyslom výstavy je prezentácia prác a výrobkov s vianočnou tematikou, ktorej  tvorcami sú klienti z 26 zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK,“ informuje Iveta Ďurišová, riaditeľka Odboru sociálnych vecí ŽSK. 

Výstavu tvoria predovšetkým vianočné ozdoby a dekorácie – anjeli, adventné svietniky, venčeky, háčkované ozdoby, medovníky a pod.  Klienti ich vyrábajú v rámci terapii za pomoci zručných zamestnancov. „Záleží nám na tom, aby sme poskytovali priestor pre sebarealizáciu klientov z našich zariadení a aj toto je jedna z možností ako môžeme podporiť inklúziu. Budeme radi ak kúpou vianočných výrobkov za symbolické ceny podporia návštevníci ďalšiu tvorbu našich klientov. Pre nich je to zároveň veľká motivácia a pre nás jeden zo spôsobov ako môžeme počas sviatočného obdobia vyčariť niekomu úsmev na tvári a dodať nádej. Pomoc je adresná a financie za kúpu vianočných dekorácií poputujú späť do centier sociálnych služieb a budú využité na nákup nových materiálov pre tvorivé aktivity,“ pripomenula Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK.

Predaj vianočných výrobkov potrvá do 13. decembra 2023 každý pracovný deň od 9.00 h. do 14.00 hod. Výstava sa nachádza vo foyer a verejnosť ju môže navštíviť do 08. januára 2024

Krajské kultúrne stredisko (KrKS) v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK srdečne pozýva všetkých záujemcov o tradičnú ľudovú tvorbu na vernisáž výstavy Čas vianočný, ktorá sa uskutoční 1. decembra 2023 o 16.30 hod. v Makovického dome v Žiline. Súčasťou vianočnej výstavy bude ukážka netradičných Betlehemov z dielne Jozefa Práznovského. Zároveň ide o predajnú výstavu remeselných výrobkov a prác od regionálnych výrobcov s vianočnou tematikou. Výstava bude pre verejnosť sprístupnená v termíne od 4. do 20. decembra 2023 v pracovných dňoch od 8.00 do 16.00 hod. (po dohode so zamestnancami KrKS aj v inom ako v uvedenom čase).

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod