Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 5°C

Kultúra

Živý festival, živá rekonštrukcia v Bábkovom divadle Žilina

Mesto Žilina opäť ožilo bábkovým divadlom a stalo sa tak po štvrtýkrát hlavným mestom a zároveň druhým domovom slovenských bábkarov!

07.10.2013 | 13:31

Štvrtý ročník festivalu slovenských bábkových divadiel pod názvom Bábková Žilina – Živý festival, ktorý sa uskutočnil v dňoch 18. – 20. septembra, slávnostne otvoril už tradičný pochod bábkarov a bábok centrom mesta. Tento jedinečný festival, ktorý sa niesol v atmosfére typu „Cíťte sa u nás ako doma“, ponúkol milovníkom bábkarského umenia i divákom bohatý trojdňový program. Na festivale sa prezentovalo päť profesionálnych bábkových divadiel zo Slovenska s tým najlepším, čo sa urodilo. Slávnosť bábkarov oživili viaceré agentúrne divadlá, študenti z Katedry bábkarskej tvorby VŠMU z Bratislavy i vynikajúci zahraniční hostia z Česka a Slovinska.

Návštevníkov festivalu okrem 19 predstavení pohladil po duši Fekete Seretlek so svojím neopakovateľných koncertným vystúpením či príjemné diskusie pri čaji s Gašparovinami v ruke. Tohtoročnou novinkou bolo rozšírenie festivalového života do priestorov Mestského divadla Žilina, kultúrneho centra Stanica-Záriečie, klubu Labyrint i žilinských námestí, keďže Bábkové divadlo Žilina (BDŽ) vstúpilo do pripravovanej rekonštrukcie.

V rámci festivalu sa konalo i vyhlásenie výsledkov literárno-dramatickej súťaže Artúr, ktorú Bábkové divadlo Žilina vyhlasuje s Národným osvetovým centrom. V závere festivalu bola udelená aj bábkarská cena Hašterica, ktorú získalo Zoskupenie Med a Prach za inscenáciu Bartimejove pašie.

Nadšené blahopriania hostí a spokojnosť návštevníkov, kritikov i slovenských bábkarov potvrdili, že i tento ročník bol výnimočný. A to i vďaka podpore Ministerstva kultúry SR, mesta Žilina a Žilinského samosprávneho kraja.
 

PS: Bábkové divadlo Žilina i počas rekonštrukcie žije a momentálne sa jeho druhým domovom stali iné kultúrne inštitúcie doma i v zahraničí či firemné priestory v rámci hesla: „Bábkari sú všade doma.“ Ak i vy máte radi kvalitné bábkarské umenie, BDŽ rado zavíta aj k vám.
 

Petra Vörösová
Snímka archív BDŽ

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod