Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| 4°C

Spravodajstvo

Zlodeji bicyklov sa zbláznili. Mizne jeden za druhým

Ak ste majiteľom bicykla, zbystrite pozornosť. Dlhoprstí si na neho už určite brúsia zuby. Za posledné obdobie totiž enormne stúpa počet takýchto typov krádeží.

29.07.2013 | 14:53

ŽILINA. TEPLIČKA NAD VÁHOM. O krádežiach informovalo obyvateľov na webovej stránke vedenie obce Teplička nad Váhom. V ozname sa hovorí, že po dedine sa pohybuje organizovaná skupina zlodejov, ktorá sa zameriava práve na bicykle. Ľudí upozorňujú, aby si ich strážili a nenechávali bez dozoru. „V krátkej dobe ukradli okolo desať bicyklov. V jeden deň zmizli až tri. Jeden dokonca spred kostola počas rannej omše,“ hovorí starosta Viliam Mrázik.


Aktuálne sa bicykle kradnú aj na žilinských sídliskách či v centre mesta, kde zlodeji nemajú problém „šlohnúť“ bicykel rovno z pivnice či garáže. Dopátrať sa však k reálnemu číslu ukradnutých bicyklov je nemožné. Polícia takéto štatistiky nevedie.

 

Bližšie informácie nám ale poskytol majiteľ žilinskej predajne bicyklov a príslušenstva Peter Sládek. Ten hovorí, že v našom okrese sa denne ukradne aj 5 bicyklov. „Momentálne veľmi často kradnú na Vlčincoch, ale aj na Solinkách či Hájiku. Špecifickou skupinou sú deti. Tým kradnú bicykle takým systémom, že ich buď zhodia z bicykla, alebo ich požiadajú, aby sa im dali povoziť a potom sa už s ním nevrátia,“ vysvetľuje.

 


Zlodeji si často vytipujú aj bicykle pred obchodmi. Preto ich netreba nechávať len zamknuté v stojane, lepšie je poprosiť niekoho, aby dal na chvíľu pozor.  „Pre zlodeja nie je zámka žiadny problém, skôr len psychologická zábrana,“ dodáva.

 


Jednou z účinných zbraní je v súčasnosti čipovanie, ktoré je zaužívané najmä v zahraničí. Do bicykla sa vloží čip, ktorý sú policajti schopní špeciálnym zariadením prečítať a zistiť, či je bicykel na zozname kradnutých. „Je to zaujímavá služba najmä u tých drahých bicyklov, lebo poisťovne si za poistky pýtajú veľké peniaze.“

 

Ak sa aj váš bicykel stane korisťou dlhoprstých, majiteľ obchodu radí pozrieť sa po pár dňoch na internetové bazáre. Na 90 % je možné, že svoj ukradnutý bicykel nájdete práve tu. „Väčšinou ich predávajú do iných krajov, než v akom ich ukradli. Niektoré vyvážajú aj do Ukrajiny a Ruska,“ konštatuje.

 

-ms-
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod