Žilinský Večerník

4. máj 2024 | Florián
| 4°C

Spravodajstvo

Zlodeji sa ulakomili na strešnú krytinu. Kostol sv. Barbory okrádali systematicky niekoľko mesiacov

Minulý týždeň odhalili unikátny zločin. Niekto ukradol krytinu na kostole. Páchateľ na krádeži pracoval zrejme niekoľko mesiacov, spôsobil však oveľa väčšiu škodu ako je hodnota odcudzenej krytiny.

18.01.2024 | 12:12

Približne dva mesiace neznámy páchateľ, resp. páchatelia, systematicky rozoberal medenú strechu na Kostole sv. Barbory v centre Žiliny. Vybral si miesto, ktoré nie je pre okoloidúcich viditeľné, preto jeho čin nebol odhalený bezprostredne po vykonaní. „Doposiaľ neznámy páchateľ v priebehu dvoch mesiacov odcudzil časť medenej strešnej krytiny na Kostole Svätej Barbory v Žiline o ploche najmenej 50 m2. Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Žiline v súvislosti s uvedenou udalosťou začal trestné stíhanie vo veci zločinu krádeže. V tomto prípade hrozí páchateľovi trest odňatia slobody na tri až desať rokov. Po páchateľovi intenzívne pátrame. Žiadame širokú verejnosť, aby v prípade akýchkoľvek informácií k predmetnej krádeži oznámili na linke 158. Ďalšie okolnosti prípadu sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania,“ vyjadrila sa Zuzana Šefčíková, hovorkyňa KRPZ v Žiline.

 

Premyslený čin

Páchateľ sa ulakomil na medenú krytinu nad hlavnou loďou kostola, ktorú postupne odnášal do zberných surovín. Aby sa na krádež neprišlo tak skoro, diery, ktoré po sebe zanechal, prikryl igelitovou fóliou. Odhaduje sa, že ku krádeži došlo už na konci novembra. Igelit totiž chránil interiér pred nepriaznivými dopadmi poveternostných podmienok a poskytol tak páchateľovi dostatok času pred odhalením zločinu. Začiatkom januára však prišli výdatné dažde. Až tie odhalili, čo sa skutočne stalo. Zatekanie strechy si všimli na stropnej omietke.  

Krádež sa stala na pomerne nedostupnom mieste, preto sa naskytla otázka, ako ju mohli spáchať. Vlámanie do samotného kostola po obhliadke vylúčili, jednou z pravdepodobných teórií je preto využitie susednej opustenej budovy kláštora spojenej s kostolom a ako akustickú kulisu mohol zlodej využiť rekonštrukčné a búracie práce na budove susediaceho konzervatória. 

 

Škoda s vyššou hodnotou

Krádežou medenej strešnej krytiny však zlodej spôsobil výrazne vyššiu škodu. Čaká sa ešte na obhliadku miesta a následné vyčíslenie sumy. „Ťažko zatiaľ vyčísliť spôsobenú škodu. Jedna časť je materiál strešnej krytiny, kde je zatiaľ odhad 20 až 30-tisíc eur. Iné je poškodenie historickej pamiatky,“ hovorí brat Benedikt (Róber Hajas), správca kostola.

Kostol sv. Barbory je historickou pamiatkou, preto „zatečená strecha“ nie je jednoduchý problém. Dažďom premočená omietka sa bude musieť odstrániť a naniesť nanovo. V prípade historickej pamiatky však túto prácu vykonávajú reštaurátori.

Pôvodný odhad, ktorý uvádza aj polícia, je odcudzenie krytiny o rozlohe 50 m2. Bude to však oveľa viac. „Podľa najnovších prepočtov, ktoré nám poskytla Žilinská univerzita by mohlo ísť až o 200 m2. Presnú veľkosť budeme ešte zisťovať. Keď budú priaznivé poveternostné podmienky, miesto máme v pláne skúmať aj pomocou dronu,“ dodal správca.

Autor: Jana Očková, redaktorka

Foto: archív, KRPZ v Žiline

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod