Žilinský Večerník

23. apríl 2024 | Vojtech
| 8°C

Spravodajstvo

Zlých správ už bolo tento rok dosť

Žilinský režisér animovaných filmov Martin Smatana prichádza s novým, netradičným projektom - ilustrovanou knižkou o dobrých správach, ktoré sa stali vo svete počas uplynulého náročného roku.

15.07.2021 | 15:08

POD RUKAMI OŽÍVALI PRÍBEHY

Posledný rok bol pre mnohých rokom zlých správ. Pandémia zasiahla negatívne do života každého z nás, no aj bez nej sa niekedy zdá, že bombastické, pesimisticky ladené zvesti, sa šíria akosi lepšie. Ľahko tak upadáme do predstavy, že svet je každým dňom horší. Zlá nálada doľahla aj na žilinského rodáka Martina Smatanu, ktorý sa však rozhodol proti nej bojovať netradičným spôsobom: začal cielene vyhľadávať dobré správy z celého sveta. Zistil, že ich vôbec nie je málo, len ich často prebijú na pohľad dôležitejšie udalosti. Preto si každý týždeň jeden pozitívny príbeh vybral a stvárnil ho v podobe veselej ilustrácie. Suché agentúrne články tak pod jeho rukami získali nový, svieži život. A kedže, ako sám hovorí, kresliť moc nevie, obrázky vyrába z látok a recyklovaného oblečenia. Spočiatku textilnú ilustráciu vytvoril len občas, viac-menej pre seba a úzky okruh priateľov. Keď však videl, ako pozitívne medzi nimi rezonujú, povedal si, že ich skúsi novým obrázkom potešiť každý týždeň. A tak mu pod rukami ožívalo čoraz viac príbehov. Vzniká tak akási knižná kronika udalostí, ktorá by nám pripomínala, že aj napriek objektívne ťažkým okolnostiam bol uplynulý rok predsa len aj rokom dobrých správ. Jednoduchý nápad tak môže mnohým pomôcť uvedomiť si, že napriek záľahe negativizmu sa nielen vo svete, ale aj v našej bezprostrednom okolí, deje každý deň veľa dobrého. 


 

KAŽDÝ PONDELOK DOBRÁ NÁLADA

Cieľom knižky je posilniť vnímavosť voči malým, často nenápadným pozitívnym príbehom, ktoré sa dejú okolo nás. Martin sa preto rozhodol zdieľať svoj nápad s každým, kto si myslí, že svet je oveľa lepšie miesto, než sa na základe množstva negatívnych správ môže zdať. Ak sa vám nápad páči, knižku si môžete objednať na www.rokdobrychsprav.sk a podporiť tak jej vznik. Vyberte si niektorú z odmien a potešte seba aj blízkych knižkou, pexesom, sadou pohľadníc, či obrázkom na stenu. Kým knižku Martin dokončí, každý pondelok vám mailom pošle nový obrázkový príbeh, aby ste mohli začať týždeň pozitívne a šíriť dobrú náladu aj ďalej.


 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív M.S.

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod