Žilinský Večerník

24. apríl 2024 | Juraj
| 4°C

Kultúra

Známa trojka vydala svoj knižný debut Z hrnca do rozprávky

Barbora Rakovská, Robo Papp a Lenka Šóošová zavítali do Žiliny predstaviť svoju 132-stranovú knižnú prvosienku, obsahujúcu 49 rozprávkových receptov Z hrnca do rozprávky.

24.11.2014 | 14:58

Barbora Rakovská, Robo Papp a Lenka Šóošová zavítali do Žiliny predstaviť svoju 132-stranovú knižnú prvosienku, obsahujúcu 49 rozprávkových receptov Z hrnca do rozprávky.
 

Traja autori knihy Z hrnca do rozprávky Barbora Rakovská, Robo Papp a Lenka Šóošová sú milujúcimi rodičmi, a tak na základe idey spojenia sveta dospelých a tých najmenších pri tvorbe chutných jedál vytvorili knihu. Tú prišli odprezentovať do Žiliny minulý týždeň.

Z kuchyne do rozprávky

„Stretli sme sa všetci traja na kávičke a vznikla knižka,“ komentuje hlavná iniciátorka vznik knižky Lenka Šóošová s úsmevom na perách a pokračuje: „Keďže Robino je veľmi dobrý kuchár, tak sme vedeli, že by to malo byť niečo s varením, a pretože Barborka spolupracuje s deťmi na iných projektoch, tak by to malo byť aj pre deti. A takto nejako to celé vzniklo.“ Barborka Rakovská uvarila rozprávky, Robo Papp rozprávkovo navaril a Lenka Šóošová ich spolu zamiešala veľkou varechou.„Všetci traja sme rodičia a všetci im doma varíme, takže deti boli pre nás určite inšpiráciou. Pre mňa osobne bola inšpiráciou moja dcéra, ktorá doma nechce jesť takmer nič okrem svojich troch obľúbených jedál,“ vraví Robo Papp a zároveň ho dopĺňa Barbora Rakovská: „Kniha je takou nádejou pre rodičov, že s deťmi sa dá v kuchyni bojovať aj milo.“
 

Robilo sa nám dobre, ale aj ťažko

Oddaný gurmán, praktická žienka 21. storočia či odborníčka na zdravú stravu. Každý iný, ale zato jedinečný. Aj takto sa dá charakterizovať toto knižničné trio, ktoré vydalo svoju prvú zbierku receptov, ktorú obohatili nielen o príhovory lekárov, ale aj o rozprávkové príbehy pána Pottena. „On je veľmi milý, občas sa mu cnie za kamarátmi, občas niečo zabudne, ale vždy to dobre dopadne,“ opisuje hlavnú postavu rozprávok Barbora Rakovská. Každý z trojice vložil do knihy kúsok samého seba, a nakoniec sa im spolu podarilo vykúzliť knihu, ktorá poteší nielen rodičov, ale aj ich ratolesti s obrovskou fantáziou.

„Hoci sú recepty vytvorené primárne pre deti, niektoré sú také, že si na nich zgustnú i rodičia,“ hodnotí Robo Papp. V knižke má dokonca aj svoj obľúbený recept, ktorý zdedil po svojej babičke, a to zemiaky s tvarohom, pri ktorých sa takto rozplýva až dodnes: „Doma sme mohli mať kačice, vlastne hocičo, ale to ma nezaujímalo. Zemiaky s tvarohom, so smotanou a slaninou - to bolo super!“

„Je to jedlo chudobných a v tom je to čaro. Treba sa vrátiť k tradičným jedlám, lebo to tu chýba,“ dopĺňa Roba Lenka Šóošová.

Svoju spoluprácu autori hodnotia veľmi dobre, ale na druhej strane aj ťažko, keďže každý mal o knihe svoju odlišnú predstavu. Možno aj práve preto knihu prirovnávajú k ich ďalšiemu dieťaťu – bol to pôrod, ktorý na konci priniesol veľa radosti. „Vidieť prvýkrát knihu, ktorej som ja spoluautor, bolo pre mňa, akoby som zasa prvýkrát robil cédečko,“ zamýšľa sa Robo Papp. Na vzniku knihy Z hrnca do rozprávky, ktorú vydalo vydavateľstvo Ikar, sa okrem samotných autorov podieľalo aj množstvo ďalších ľudí, ako ilustrátor Peter Stankovič, doktorky Alena Drgoňová a Katarína Šimovičová, fotograf Martin Fridner či Jaroslav Žídek, ktorý prišiel so svojou predstavou o rozdelení receptov podľa ročných období.
 

Denisa Košarišťanová
Snímka autorka

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod