Žilinský Večerník

29. marec 2024 | Miroslav
| 11°C

Spravodajstvo

Žobrajúci gang detí cez víkend terorizoval Žilinu: Na terasách vybrali stovky eur

S otvoreným letných terás na žilinských námestiach sa rozmáhajú aj rôzni špekulanti. Cez uplynulý víkend sa do mesta dostala desiatka žobrajúcich detí zrejme zahraničnej národností, ktoré sa snažia premysleným spôsobom od ľudí získať peniaze. Pozor, v konečnom dôsledku ste možno práve aj vy naleteli organizovanej skupine podvodníkov.

19.05.2021 | 14:45

„Cestou do Popradu sa zastavili v Žiline kamaráti z Bratislavy, tak som ich pozval na dobré pivko i obed na Mariánske námestie. Po hodine sedenia zrazu vyše desať malých detí spustilo frontálny útok na všetky reštauračné prevádzky na námestí,“ opísal nám príbeh Žilinčan Milan, ktorý len neveriacky krútil hlavami, koľko peňazí ľudia boli schopní malým deťom rómskeho pôvodu dať. „Na ľudí idú rafinovane. Za sekundu sa dokážu rozplakať, vy obedujete a oni nad vami s prosbou o peniaze. Ak im nič nedáte, tak neodídu, no skúšajú to znova a znova. Na terase sedelo asi 20 ľudí, čo som videl, tak za 15 minút dostalo 5 detí okolo 20 eur. To je celé choré. Si zoberte koľko je otvorených terás okolo, sedem osem? To si za hodinu pokojne odnesú aj 200 eur? Mne sa asi sníva...“ Na druhý deň sme aj my osobne zašli na terasu jednej reštaurácie na Mariánskom námestie a spýtali sa čašníka ako riešila ich prevádzka daný problém. „ Sám som ich asi 10 krát vyhodil, no vždy sa vrátili. Ľudom opakujem, že to je čistá mafia a nech sa nedajú nachytať,“ povedal nám čašník Michal.

 

Obrátili sme sa na mesto Žilina, ktorému sme zaslali fotografie a zisťovali ako sa dá vystríhať tejto otravnej skupine detského gangu. „Upozorňujeme občanov i návštevníkov Žiliny, že peniaze, ktoré žobrajúcim v uliciach darujú, môžu skončiť v rukách úžerníkov. Známe sú prípady organizovaných gangov zo zahraničia z Rumunska či Bulharska, ktoré sa na území Slovenska zameriavajú práve na žobranie. Na tieto činnosti zneužívajú mnohokrát malé deti, starých ľudí, predstierajú chudobu, zdravotné postihnutie, ťažkú životnú situáciu alebo organizujú falošnú zbierku na rôzne verejnoprospešné centrá. Ľudia pri pohľade na deti či chorých prejavia súcit, solidaritu a neváhajú im prispieť peniazmi či stravnými lístkami. Vyžobrané financie pritom vo väčšine prípadov končia v rukách šéfov organizovaných skupín. Počet žobrajucich ľudí v uliciach mesta je každoročný problém najmä v letných mesiacoch, kedy sa zvyšuje počet ľudí na verejných priestranstvách a počty turistov. Tento rok je situácia znásobená taktiež uvoľnením preventívnych opatrení a otvorením letných terás gastroprevádzok,“ zaslal nám stanovisko mesta Žilina hovorca Vladimír Miškovčík. Problémom pre policajtov je fakt, že na Slovensku žobranie nie je klasifikované ako trestný čin. „Pokiaľ je poznatok o pohybe týchto osôb, tak prosím verejnosť, aby kontaktovala štátnu či mestskú políciu. Evidujeme aj od vás z Večerníka podnet, ktorý ste posielali na mesto a v nedeľu sme situáciu na terasách preverili. Je to známy rumunský gang, ten pendluje po celej Európskej únii a každý deň môžu byt v inom meste. Zrejme sobota patrila Žiline, v nedeľu sa už presunuli do iného mesta. Vyzývam občanov, aby nenaleteli týmto deťom,“ vysvetlil pre Žilinský večerník náčelník Mestskej polície Žilina Peter Mišejka.

 

Autor: - r -

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod