Žilinský Večerník

26. apríl 2024 | Jaroslava
| -5°C

Šport

450 tisíc eur pre 74 žilinských športových klubov

Žilinská samospráva dostala v aktuálnom roku 76 žiadostí o športovú dotáciu. Dve žiadosti boli napokon vyradené pre nesplnenie podmienok. Okrem športových klubov mesto podporilo aj osem vrcholových športovcov, pre ktorých sa rozdelí suma 20-tisíc eur. Financie zo športovej dotácie je možné použiť len na aktivity v tomto kalendárnom roku.

09.06.2021 | 19:06

Prvýkrát bola súčasťou športových dotácií aj podpora pre mládežnícky hokejový klub MsHKM Žilina na základe Uznesenia Mestského zastupiteľstva v Žiline č. 192/2020. Žilinská samospráva podporí aj vrcholový šport dotáciou v celkovej výške 100-tisíc eur. Z toho 80-tisíc eur je určených pre podporu seniorských extraligových klubov v olympijských a neolympijských športoch a 20-tisíc eur bolo pridelených na podporu vrcholových športovcov v individuálnom športe. Športové dotácie pre extraligové kluby bude mesto otvárať v mesiacoch jún a júl. Dôvodom je, že nové sezóny 2021/2022 štartujú v druhej polovici leta a pre aktuálnu sezónu 2020/2021 už extraligové kluby dotácie obdržali. Žiadosti o športovú dotáciu hodnotila odborná komisia. Výška poskytnutej dotácie závisí od počtu podaných žiadostí, počtu dosiahnutých úspechov na medzinárodných podujatiach, náročnosti športového odvetvia a konkurencie na medzinárodných podujatiach. Sumár podporených športových klubov je dostupný na: https://www.zilina.sk/samosprava/dotacie/aktualna-vyzva-sportove-dotacie/. Športové dotácie sú určené na podporu športovej činnosti pre registrovaných športovcov. O športovú dotáciu sa mohli uchádzať len tie kluby, ktoré nie sú financované z rozpočtu mesta a ktorých zriaďovateľom nie je mesto Žilina. Rovnaké podmienky tento rok platili aj v prípade individuálnej podpory športovcov. Športový klub športovca žiadajúceho o grant musí pôsobiť a byť registrovaný na území mesta. Reprezentant žilinského športového klubu musel byť účastníkom minimálne dvoch podujatí kategórie majstrovstiev sveta či Európy, európskeho pohára alebo svetového pohára v roku 2020. Disciplíny a súťaže športovca musia byť zaradené medzi olympijské športy. Štarty reprezentantov na medzinárodných akciách doma a v zahraničí v rámci klubových aktivít sa za reprezentáciu nepovažujú. Športové kluby v Žiline sa mohli tento rok súčasne uchádzať aj o grantovú dotáciu mesta pre športové podujatia a projekty amatérskeho športu. Na podporu tejto oblasti bolo vyčlenených 50-tisíc eur.  

 

DOSTALI VIAC NEŽ 10 TISÍC EUR 

 

Spomedzi 76 športových klubov dostali viac než 10 tisíc eur nasledovné subjekty:

MŠK ŽILINA (futbal) – 19 430 eur

ŠK JUVENTA ŽILINA (atletika) – 16 300 eur

TJ JEDNOTA BÁNOVá (futbal) – 11970 eur

KARATE KLUB ŽILINA (karate) – 11 770 eur

CyS – Akadémia Petra Sagana (cyklistika) – 11770 eur

LA SKALA (lezecký klub) – 10 900 eur

MBK VICTORIA ŽILINA (basketbal) – 10 870 eur

VA ŽILINA (volejbal) – 10 870 eur

Academic Žilinská univerzita (florbal) – 10 870 eur

MshkM Žilina (hokej) – 19430 eur - na základe Uznesenia MZ č.192/2020 sa výška dotácie pre MshkM Žilina vypočítava zo systému 1.piliera športových dotácií.

 

Autor: Juraj Vnuk, redaktor

Foto: archív

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod