Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| -1°C

Zdravie a životný štýl

5+1 tipov na chutné tortilly

Nemáte doma chlieb či pečivo? Tortilla vám ho v okamihu dokáže nahradiť. Je to druh tenkého chleba vo forme placky. Patrí k najtypickejším zástupcom mexickej kuchyne. Môžete si ju pripraviť aj doma, ale môžete si ju aj zakúpiť. Nájdete ich v každom väčšom reťazci. Využitie je naozaj veľké. Vyžaduje si len pár ingrediencií a super jedlo je na svete. Okrem iného, patria k najrýchlejším receptom, ktoré si doma pripravíte. V dnešnej uponáhľanej dobe je to obrovská výhoda. Rýchle a sýte jedlá sú vyhľadávané.

27.01.2021 | 09:38

Kulinársky prvok prišiel z Mexika
Tortilla je súčasťou mexickej kuchyne. Bez nej neexistuje fajitas, tacos ani burritos. Je chlebom či koláčom? Základom výroby je pšeničná a kukuričná múka. Práve tá tomu dáva žltý odtieň. Výraz pochádza zo španielčiny a prekladá sa ako omeleta. Vyslovuje sa to tortija a pôvodný význam je tortička. Keď sa naplní tými správnymi surovinami, aj labužníci sa potešia.

Vedeli ste, že mexická kuchyňa vznikla spojením pôvodnej aztéckej so španielskou? Neskôr sa pridal aj vplyv ďalších európskych kuchýň. Je tak špecifická, že ju v roku 2010 zapísali na zoznam UNESCO.

 

Ako správne zabaliť tortillu?
Možno si poviete, že nič nie je jednoduchšie. Nie je to však celkom tak. Ak si ju chcete naplniť do prasknutia, môže vám obsah vytiecť. Kultúra stolovania je dôležitá a aj spôsoby plnenia sa dajú naučiť. Staňte sa aj vy majstrami v balení. Najskôr preložíte spodok a pravý bok. Potom preložíte ľavý dolný okraj a nakoniec ľavú stranu. Určite už nič nevytečie.

Šesť tipov na chutný obed
Možno ste doteraz ani nevedeli, kde všade sa dá tortilla využiť. V kulinárstve zaujíma skutočne dôležité miesto. Nemusíte sa namáhať s jej prípravou, vynikajúce tortilly nájdete aj v Lidl. V bežnej ponuke majú klasické a celozrnné tortilly a vo vybrané týždne tu môžete nájsť aj tortilly s rôznymi príchuťami, ako napríklad cesnakové, či paradajkové. Sú absolútne dokonalé a poslúžia ako základná surovina pri vašich špecialitách. Ak ste priaznivci či začiatočníci v poznávaní mexickej kuchyne, prečítajte si pár tipov:

●       Quesadilla – druh španielskeho koláča, kde dôležitou súčasťou je syr a tortilla musí byť preložená, nie zrolovaná.

●       Nachos – trojuholníkové čipsy z tortilly, zapečené so syrom. Poznáte ich z rýchleho občerstvenia a obľúbené sú aj v kinách. Dopĺňajú sa rôznymi omáčkami.

●       Enchilada – zapečená tortilla s mletým mäsom a salsou roja.

●       Fajitas – podáva sa s mäsom, ktoré hlasno praská na kovovom podnose či panvici alebo so zeleninou. Ohriata tortilla s korením, syrom alebo kyslou smotanou je súčasťou tohto pokrmu.

●       Burritos – tortilla s rôznymi prísadami zabalená do valcového tvaru. Môže byť ľahko grilovaná alebo dusená.

●       Tacos – malá preložená tortilla poliata plnkou.

 

Vedeli ste, že burrito znamená v španielčine oslík? Svojím tvarom totiž pripomína balíky, ktoré preváža osol na svojom chrbte. Dovnútra už stačí dať len obľúbenú náplň a desiata do ruky je na svete.

 

Aká je tá vaša najobľúbenejšia tortilla?
Obľúbeným a vyhľadávaným tipom na dobré tortilly sú tieto:

●       kuracia tortilla – základom je kuracie mäso doplnené krémovým syrom

●       hovädzia tortilla – mäso nakrájané na tenké plátky s chrenovou omáčkou

●       vajíčková tortilla – vajíčka zmiešané so zelerom, jogurtom, zeleninou a avokádom

●       tuniaková tortilla – tuniak a fazuľky premiešané s rajčinami, cibuľou, syrom a tatarskou omáčkou

●       zdravé tortilly – pripravené zo špaldovej múky a doplnené vlastnými dobrotami.

Zhrnutie
Dnes už nemusíte nikam cestovať, ak chcete ochutnať kuchyňu iných národov. V obchodoch dostanete polotovary či suroviny na výrobu rôznych medzinárodných jedál. Takými sú aj jedlá, ktorých základom je tortilla. Tenká kukuričná placka sa stala obľúbenou aj u nás. Spravte si doma svoje malé Mexiko a nahraďte občas náš chlieb tortillou.

 

 

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod