Žilinský Večerník

19. apríl 2024 | Jela
| 5°C

Poradňa

Ako čistiť jednotlivé typy sedačiek podľa materiálu?

Chcete, aby vaša sedačka žiarila novotou počas celého roka? V takom prípade sa nevyhnete jej pravidelnému čisteniu. Avšak, dajte si pozor! Nesprávne umývanie môže mať za následok viac škody ako úžitku. Ako pristupovať k jednotlivým druhom pohoviek podľa ich materiálu? Prinášame vám praktické tipy, ako sa postarať o čalúnený, kožený a koženkový gauč.

20.09.2021 | 16:37

Ako čistiť čalúnený gauč?
Čalúnené gauče majú povrch vyrobený z textílie, prípadne rôznych druhov látky. Ich benefitom je, že mnohé sedačky tohto druhu majú odnímateľný poťah, ktorý výrazne uľahčuje čistenie. Pokiaľ na ňom vznikne škvrna, môžete ho jednoducho vyprať v práčke podľa pokynov výrobcu.

Pravidelné vysávanie
Látkovú alebo textilnú sedačku by ste mali minimálne raz týždenne povysávať. Nevynechajte horšie prístupné miesta, najmä záhyb medzi sedacou časťou a operadlom. Dávajte si pozor aj na to, aby koncovka hadice vysávača nemala ostré výčnelky. Tie by mohli čalúnenie nenávratne poškodiť. Odporúčame používať špeciálne koncovky určené na vysávanie látkových poťahov.


 

Umývanie
Po dôkladnom povysávaní môžete povrch prejsť navlhčenou handričkou. Neodporúčame však drhnutie pomocou kefy, ktorá môže ľahko zničiť štruktúru čalúnenia. Pokiaľ sú na ňom fľaky, na čistenie použite špeciálne penové prípravky. Avšak, tie nemusia v prípade zažratých špín fungovať. Jediné, čo vám potom ostáva, je hĺbkové tepovanie. To by ste mali sedačke dopriať aspoň raz za rok.

Praktický tip: Pokiaľ je už váš gauč natoľko znečistený, že ani tepovaním sa nedá prinavrátiť jeho pôvodná krása, za zváženie stojí investícia do novej sedačky. Na vyhľadanie dokonalej verzie podľa vašich predstáv vám odporúčame použiť portál Biano. Vďaka mnohým praktickým filtrom dokážete vašu novú pohovku nájsť rýchlo a efektívne. A naviac, za tú najlepšiu cenu!

Čistenie koženej sedačky
Kožené sedačky sa vyznačujú svojou dlhou životnosťou. Avšak, je tomu tak len za predpokladu, že im venujete náležitú starostlivosť. Platí základné pravidlo, že koža potrebuje pravidelnú impregnáciu – ideálne dvakrát ročne. Impregnačný prípravok udržuje jej optimálnu vlhkosť, aby nepraskala, a zároveň má hydrofóbne vlastnosti. Ochráni ju tak pred znehodnotením tekutinami.

 


 

Používajte vhodné prípravky
Kožený gauč by ste mali pravidelne vysávať. Na následné čistenie odporúčame použiť vlhkú handričku, ktorá na seba naviaže všetky prachové čiastočky. Pokiaľ sú na gauči znečistené fľaky, prípadne iné druhy zažratej špiny, umývajte ho výhradne prípravkami určenými pre kožené sedačky.

Ak by ste použili klasický saponát, mohlo by dôjsť k narušeniu impregnačnej vrstvy, prípadne poškodeniu samotného materiálu sedačky. Radšej preto nič neriskujte a zainvestujte do kvalitných čistiacich produktov na kožu.

Umývanie sedačky z EKO kože
Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že starostlivosť o EKO kožu (koženku) je taká istá ako v prípade reálnej koženej sedačky. Tak to ale nefunguje. EKO koža má totižto úplne inú materiálovú kompozíciu ako klasická koža. Ak by ste použili čistiace prípravky na kožu, mohli by ste ju poškodiť.


 

Na pravidelné umývanie a čistenie fľakov odporúčame použiť handričku a mydlový roztok. Dobre poslúžia neagresívne mydlá, prípadne prípravky určené špeciálne na EKO kožu. Samozrejme, nezabúdajte ani na pravidelné vysávanie.

Tip na záver: Pri pravidelnom čistení sedačiek navlhčenou handričkou odporúčame používať destilovanú vodu. Vápenatá voda z vodovodu môže po zaschnutí zanechať na gauči nepekné biele fľaky. Pozor si dávajte najmä v prípade pohoviek s tmavším čalúnením.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod