Žilinský Večerník

25. apríl 2024 | Marek
| 8°C

Poradňa

Ako vybrať tašku pre prváka?

Je známe, že prváci toho do školy potrebujú veľa – zošity, farbičky, peračník, prezuvky. A keďže toho budú veľa nosiť so sebou každý deň, dajte si záležať na výbere školskej tašky. Na čo sa pri výbere zamerať?

28.09.2021 | 20:37

Vybrať tú správnu tašku pre prváčika nie je také jednoduché, ako sa zdá. Neradno siahnuť po prvej taške, ktorá sa vám pozdáva, alebo sa malému prváčikovi či prváčke zapáči. Dôležité je dbať aj na detský chrbát a školské batohy vyberať tak, aby boli prispôsobené detskému vývoju.

Ergonomický chrbát batohu
Školská taška pre prváka by mala mať vždy ergonomicky tvarovaný chrbát, najlepšie v 3D forme, ktorá sa vyformuje presne na mieru každého dieťaťa. Či už penový výlisok alebo tvarovaná sieťovina, chrbát batohu by nemal nikde trčať alebo naopak, aby dieťa netlačil do chrbta. Chrbtová časť by tiež mala byť vzdušná, aby sa chrbát nepotil.

Ramenné popruhy s anatomickým tvarovaním
Záťaž, ktorú prvák každý deň ponesie na ramenách by mali kompenzovať ramenné popruhy batohu s anatomickým tvarovaním. Voľte tie, ktoré sú vyplnené a mäkké, široké aspoň 4 cm. Pozrite sa tiež na to, či popruhy nepriliehajú dieťaťu príliš ku krku, nie sú príliš široké pre jeho ramenná a nebudú mu spôsobovať odierky. Popruhy by mali byť nastavené tak, aby taška dobre sedela na chrbte – nemala by byť príliš zvesená ale ani príliš vysoko posadená.

Reflexné prvky pre väčšie bezpečie
Každý školský batoh by mal obsahovať reflexné prvky. Aj keď prváka budete do školy a zo školy vodiť vy alebo príbuzní, reflexné prvky neradno podceňovať v žiadnom prípade. Mali by byť viditeľné zo všetkých strán a odolné voči dažďu aj slnku. Vďaka nim bude dieťa viditeľné aj za sychravého počasia, a to nielen pre šoférov, ale aj cyklistov a chodcov.

Nepodceňujte hmotnosť tašky
Keďže v prvákovej taške už toho bude aj tak veľa, mala by samotná taška vážiť maximálne do 1,2 kg. Príliš ťažká taška môže spôsobiť problémy s chrbticou. Nezabúdajte, že dieťa v nej okrem školských pomôcok bude nosiť aj desiatu a vodu. Pre drobnejšie deti voľte ľahšie tašky.

Autor: - r -

Zdroj: PR

Foto: Africa Studio / Shutterstock.com

Najnovšie vydanie
Predplatné
zilinskyvecernik_monitor_prod